Läkare skall kunna språket


FjärranÖsternRedaktionen

Storbritannien kan förbjuda utländska läkare som inte kan tala engelska säger EU-kommissionär

Storbritannien är fri att förbjuda utländska läkare om de inte kan tala engelska eller om det finns oro för deras yrkesskicklighet, sade en EU-kommissionär i dag.  Michel Barnier säger att det var en myt att reglerna i Bryssel kräver att Storbritannien anställer EU-läkare utan bevis för att deras språk och medicinsk kompetens är av godtagbar standard.

Dr Daniel Ubani


Frågan om utländska läkare ”språkkunskaper blev en nationell fråga två år sedan när tysk-utbildade GP Dr Daniel Ubani dödade den brittiska pensionär David Gray, 70, genom att ge honom 10 gånger den normala dosen av diacetylmorfin.
David Gray


Dr Ubani, sade att han var förvirrad över skillnaden mellan läkemedel som används här och i Tyskland.

Michel Barnier, kommissionär för den inre marknaden: ”Läkare” lämplighet för detjobb de skall utföra granskas av dem som ska anställa dem.  ”Inkompetent utländska läkare som inte kan tala engelska ut sätter patienterna för stora risker.”
90% av sjukhusen misslyckas med att kontrollera att sjuksköterskorna kan  engelska innan låter dem arbeta på vårdavdelningar
”Patienterna är självklart rätt att kräva att de som behandlar dem kan kommunicera ordentligt.

Professor Norman Williams, ordförande i Royal College of Surgeons och Sir Richard Thompson, ordförande i Royal College of Physicians, säger ”omedelbara åtgärder” krävs för att komma till rätta med de ”stora variationer” i kvalitet och utbildning av utländska läkare.

DailyMail


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: