Minns ni Mellanösterns pärla?


Av Pettersson

En gång i tiden kallades Libanon för Medelhavets Pärla och huvudstaden Beirut för Mellanösterns Paris.

Efter att araberna förlorat sexdagarskriget 1967 tilläts palestinierna att bosätta sig i Jordanien. Det dröjde inte länge innan Kung Hussein ångrade sin vänlighet. Palestinierna skapade en stat i staten med egna myndigheter, egna domstolar och egen polis. De arresterade folk som de ville, satte upp vägspärrar och tog ut skatter genom att peka med ett automatvapen på offret som ombads betala ”frivilligt” för den palestinska saken.

Palestinierna attackerade jordanska myndigheter och försökte ta över delar av landet. De kidnappade arabiska diplomater och kritiska journalister, de attackerade jordanska myndighetsbyggnader, militär och polis. De förolämpade både Jordanien och kung Hussein. Vandalism, misshandel, rån och våldtäkt blev allt vanligare. Arafat, palestiniernas ledare, mannen som aldrig höll ett avtal, åkte runt och såg vilket kaos och anarki palestinierna spred i Jordanien men verka njuta istället för att försöka stoppa det som pågick.

Mellan februari och juni 1970 dödades 1000 människor i olika sammandrabbningar och våldsdåd. Flera gånger försökte de mörda kung Hussein och i augusti samlades de palestinska ledarna i Jordaniens huvudstad där de öppet diskuterade att avsätta kungen.  

Kung Hussein gjorde den ena eftergiften efter den andra men som känt är så låter sig ondskan inte blidkas. Den 16 september 1970 utbröt öppet krig mellan Hussein och Arafat och ett halvår senare hade den välutrustade och välutbildade jordanska armén slängt ut Arafat och hans armé. Kriget var oerhört grymt, inga fångar togs, många palestinska soldater flydde till och med till Israel vilket säger lite om den behandling man väntades få av jordanierna. Inom PLO kallades detta sedan för svarta september.

Efter förlusten tog sig palestinierna in i Libanon vilket var det enda land i området som inte hade en stark armé som kunde hindra dem. Libanon var vid denna tid ett land där kristna var i majoritet och folket hade en levnadsstandard i närheten av de sydeuropeiska länderna.

Nåväl, när palestinierna, som var radikala islamister drog in så slutade Medelhavets pärla att glimra och Mellanösterns Paris förvandlades till en ruinhög. Stora delar av de kristna fördrevs så de förlorade sin majoritet.  Det verkar som att överallt där islamisterna drar fram får vi fattigdom, lidande och död. Allt islamisterna tar i förvandlas till sopor.

Frågan är hur länge det dröjer innan de har förvandlat Malmö till en sophög för vi liksom Medelhavets Pärla har inga myndigheter som kan hindra dem.

Filmen från Malmö, Sverige inspelad i januari 2012.  


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: