Två anhållna för människosmuggling

Av Pettersson

Två män, födda 1973 och 1981, är anhållna i Malmö som misstänkta för grov organiserad människosmuggling. 

– De har smugglat in ett antal personer, jag går inte in på hur många, säger gränspolisens biträdande sektionschef Leif Fransson.

Det handlar om irakiska medborgare som försetts med falska svenska pass och rest till Sverige. När de kommit till en svensk flygplats har de inte längre kvar passen, utan söker asyl i Sverige.

Människosmugglarna har använt pass som ställts ut på personer som kommit till Sverige tidigare och blivit svenska medborgare. Smugglarna har sedan utnyttjat porträttlikheten när passet satts i händerna på de irakier som ska använda det för att flyga till Sverige.

Passens riktiga innehavare har sålt passet, vanligen för 10 000 kronor styck, till människosmugglarna. Därefter är det bara att hävda att man tappat passet och ansöka om ett nytt.

– Vi har exempel på personer som ”tappat” passet en gång i månaden, säger Fransson.

– Pettersson säger att 90 % av dem som söker asyl i vårt land ”tappar” sina id-handlingar och det är inte för att de är hederliga, men politiker, myndigheter och journalister tittar yrvakna upp och undrar varför den grova brottsligheten ökar, varför det är bostadsbrist, varför socialbidragen och arbetslösheten ökar, varför allt färre elever klarar skolan och trots att svaret står framför ögonen på dem ser de inget.

Det beräknas att 200 000 svenska pass är på ”rymmen” och de hamnar ofta i händerna på en person som innan avresan får lära sig en ”rövarhistoria” för att få asyl.

Malmö TT

2 thoughts on “Två anhållna för människosmuggling

  1. Redan när personnummer infördes i Sverige,kom min tanke…
    Varför inte redan vid födseln,eller numera när man byter ut oss mot importer,tatuera in talet i pannan !!! För oss vita inget problem,och för de s.k. ”mörkhyade” och andra arter kunde ju lämpligen vit färg nyttjas..Tänk vad behändigt inga ID-kort eller pass var av nöden,och för polisen lätt att kolla om det var en person man sökte…
    Inga kunde lura personalen på våra sjukhus,genom att lägga fram brorsans leg,eftersom denna har fri vård !! Etc.etc….

  2. Det borde väl finnas en gräns för hur ofta, eller hur många pass man kan få slarva bort. Det är ju ett ytterligare kriminellt sätt att försörja sig på, så Maud Olovsson må ha rätt i att de är entreprenörsdrivna, men den typen av entreprenörer har vi haft och har i Sverige nu också. Skillnaden är väl att de brukade kallas för vad de är, nämligen kriminella eller skurkaktiga.

    Men en somalier som tappar sitt pass en gång i månaden, och får ca 10 000 för sitt gamla pass, medan ett nytt pass kostar ca 500 kr gör en bra affär. En skattefri inkomst bara där på 9 500 vilket överstiger min förtidspension eller sjukersättning heter det visst numera, med drygt 1 000 kronor per månad efter skatt.

    Somaliern kan ju sedan sälja Khat, till vänner och bekanta och dra in en hel del på det, eller sälja till många och kanske få in flera tusen per dag. I det fallet vet jag inget om priser och omfattning, men 1000:-/dag ger ju runt 30 000:- per månad, även där skattefritt, sedan har de socialbidrag, bostadsbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg och extra bidrag vid vissa inköp.

    Deras levnadsnivå, utan att göra ett enda ärligt handtag, uppgår till 4-5 ggr min som får leva på det lilla pension jag får, och helt utan bidrag men med kostnaderna för min sjukdom, något som dessa människor troligen får extra pengar för om de behöver. Detta trots att det kan vara Khatrelaterade sjukdomar, som väl får anses självförvållade.

    Jo här har nog Maudan rätt, men hur ska någons pension räddas av en sådan entreprenör jag här har skisserat, även om jag räknat för högt på Khatinkomsterna. De par med barn som har rätt välavlönade arbeten med över 50 000/månad tillsammans före skatt, har ingen chans till samma intäkter efter skatt, och några bidrag förutom barnbidrag och i förekommande fall flerbarnstillägg, kan de inte heller få. Så trots att båda jobbar heltid, så får de mycket mindre än den familj jag här ovan har skisserat.

Kommentera