Saudiarabien mot jämlikhet?

Av Stefan K

Braskande nyheter når oss från Saudiarabien. Män förbjuds att sälja underkläder till kvinnor!

Den nya lagen som träder i kraft under dagen bottnar i att många saudiska kvinnor känt en pinsamhet i att köpa underkläder av män. Om några månader följs denna lag av ett förbud för män att sälja kosmetika till kvinnor. Cirka 40 000 kvinnor förväntas nu få jobb i butiker som säljer underkläder.

Fortfarande finns det starka restriktioner över vilka yrken kvinnor ska tillåtas jobba i och villkoret för yrkeskvinnor är alltjämt deras plikt att sköta hemmet.

Nu gillas inte den nya lagen av alla. Bl.a. uttalar sig prästerskapet som anser att denna strider mot sharia. En av landets religiösa ledare, shejk Abdel Aziz al-Sheikh, säger så här: “Det är skamligt och kommer att leda till stora problem. Kvinnorna kommer att få kontakt med främmande män”.

Framstegen mot jämlikhet går långsamt i Saudiarabien och landet rankas som det femte sämsta i frågan. Samma Saudiarabien finansierar nu den ena efter den andra av de moskéer som poppar upp överallt i Sverige. Råder det jämlikhet inom dessa byggnaders murar, eller finns det anledning för JÄMO och feministrörelsen att undersöka frågan?

Källa: SVT

Underkläder för saudiska kvinnor?

Kommentera