Inte givet att våld beror på dålig ekonomi


Av Pettersson

Flera mord och mordförsök har skett på kort tid i Malmö. Ofta kopplas brottslighet till hög arbetslöshet, dåligt med pengar och bristande integration. Men det är inte självklart att det hänger ihop.

– Det är inga enkla kopplingar mellan marginaliserade områden och brottslighet, säger Malin Åkerström, professor i sociologi med inriktning mot kriminologi vid Lunds universitet.

Hon tycker att det är svårt att ge generella förklaringar till enskilda händelser, men säger att brottslighet ofta har koppling till lägre social kontroll och tid.

Blandade etniska grupper, hög arbetslöshet och bristande integration leder till minskad social kontroll jämfört med i en by där alla känner alla. Om det inte finns arbete att gå till eller om folk inte går i skolan finns tid att begå brott.

Men det är inte alltid så. Malin Åkerström hänvisar till en klassisk studie från 1930 som visar att brottsligheten sjönk vid hög arbetslöshet, eftersom föräldrarna var hemma och hade bättre social kontroll över barnen.

Sydsvenskan


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: