Fler afghaner söker asyl i Sverige


Av Pettersson

Flyktingströmmen från Afghanistan är fortsatt stor. Många asylsökande kommer också från Somalia, Serbien, Eritrea och Irak.

Under 2011 sökte över 4 000 afghaner asyl i Sverige, en ökning med 72 procent, enligt Migrationsverkets statistik. Totalt sökte 29 648 personer i asyl i Sverige 2011, jämfört med 31 819 året innan.

– Även om siffran minskat något är det fortfarande en hög siffra över antalet asylsökande om man tittar bakåt i tiden, säger presschef Johan Rahm. Från Syrien ökade flyktingströmmen med 52 procent.

Sverige är ett av de länder i Europa som tar emot absolut flest antal asylsökande, enligt Migrationsverket. Även från Somalia, Serbien, Eritrea och Irak var flyktingströmmen stor.

Bosnien-Hercegovina sticker ut med en ökning av antalet asylsökande på nästan 700 procent, från 123 personer 2010 till 981 2011.

– Vi hade en väldigt stor grupp som kom därifrån i höstas. Det hänger mycket ihop med den svåra sociala situationen för många minoritetsgrupper på Balkan, säger Johan Rahm. Dessutom slopades visumtvånget för medborgare i Bosnien och Hercegovina i slutet av 2010.

Få från Balkan får dock bifall på sin ansökan – siffran för serber är 16 procent. Det kan jämföras med Somalia och Eritrea där nära 90 procent får bifall.

Migrationsverket slirar lite på sanningen – Sverige tar emot överlägset flest asylsökande per invånare. De som kommer från Balkan är nästan uteslutande zigenare som vet att de inte kommer att få stanna men de får mat och bostad samt lite fickpengar medan asylprocessen pågår och så sätter de lite guldkant på tillvaror genom att ”shoppa” i våra butiker. Det är härligt med kompetens bland pensionsräddarna.

 Stockholm TT 


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: