En muslim talar


Av Stefan K

Jag brukar aldrig se på Skavlan, men fick tipset att gå in på SVT Play och se fredagens avsnitt. Där satt den kvinnliga muslimen Irshad Manji och läxade upp västvärlden.

Irshad Manji är en kanadensisk författare, journalist, feminist och muslim. Manji är författare till boken ”Det muslimska problemet”, som bl.a. tar upp kvinnans roll i islam, det långtgående hatet mot judar och förekomsten av slaveri i de muslimska länderna.

På Skavlans fråga om orsakerna till att politiker och journalister är rädda för att kränka och förolämpa muslimer får han till svar; Rädsla!

Rädslan att debattera islam finns också hos alla icke-muslimer som räds att bli kallade för rasister, islamofober och hycklare. Skavlan frågar i programmet om man har rätt att rita och säga vad man vill om islam. Givetvis, är svaret han får.

Enligt Manji är det kollektiva rädslan för att kränka islam och muslimer som gör…

Se gärna avsnittet om ni inte gjort det. Vill ni inte se igenom hela, så börjar intervjun med Irshad Manji 32:08. Länk till programmet

Tänk om våra politiker och journalister vågade debattera islam och muslimer på samma öppenhjärtiga sätt som Manji och flera andra, istället för att doppa huvudet i sanden och okritiskt hylla allt som har med religionen att göra.

Nima Dervish har lagt upp en intressant artikel om Manjis Sverigebesök på sin blogg, länk.

Även Sakine Madon bloggar, länk.


One response to “En muslim talar

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: