Snart klart att ta emot ”flyktingbarn”

Av Pettersson

Klippan och Örkelljunga kommer det närmaste året att ta emot upp 16 ensamkommande flyktingbarn på det gemensamma boendet i Örkelljunga.

Socialförvaltningarna i Klippan och Örkelljunga är inom kort redo att skriva ett samverkansavtal med varandra om mottagandet av ensamkommande flyktingbarn.

Den 20 september tecknade båda kommunerna avtal med Migrationsverket om att ta emot vardera åtta barn.

– Avtalet börjar gälla den 1 december, sedan har vi ett år på oss att ta emot de här barnen. Vi har sagt barn från 16 år för att få en koncentration till gymnasiet för deras skolgång, säger Charlotte Johansson.

Det gemensamma mottagandet organiseras under en egen enhet med en ansvarig enhetschef. Boendet ska uppfylla de krav som ställs på ett hem för vård och boende, HVB-hem, enligt socialtjänstlagen och planen är fortfarande att flytta in i det gamla Esso-motellet i Örkelljunga.

Hyreskostnaden beräknas till 1,3 miljoner kronor. Eftersom det föreligger särskilda skäl för valet av lokal görs en direktupphandling.

Örkelljunga står för hyresavtalet, anställningarna handhas av Klippan. En enhetschef, en pedagogisk integrationshandledare, ytterligare nio handledare på skift samt en socialsekreterare med en halvtidsanställning i vardera kommunen behövs till projektet.

Den totala kostnaden beräknas till 9,7 miljoner kronor. På intäktssidan är summan nästan 12,6 miljoner kronor i form av ersättningar från Migrationsverket.

Pettersson noterar några siffror:

  • Hyreskostnad 1,3 miljoner motsvarar 81 250 kr per ung man och år.
  • Migrationsverkets betalar 12,6 miljoner för de 16 unga männen. Det blir 787 500 per ung man plus migrationsverkets egna kostnader per år.
  • 4 kronor kostar ett kilo näringsdryck enligt Röda korset. Det innebär att kostnaderna för dessa bluffmakare hade räckt till över 3 miljoner näringspaket på Afrikas horn.  
  • ”Ensamkommande flyktingbarn” är sällan varken ensamma eller barn. Någon har betalt människosmugglare 100-200 000 för att få hit de unga männen som ofta är långt över 18 år. 

HD.se

1 thoughts on “Snart klart att ta emot ”flyktingbarn”

  1. När det blir normalt i landet igen, bör ansvariga kommunpolitiker stå till svars för sina beslut. Grov trolöshet mot skattebetalare kan bli en kommande lag.
    Konfiskering av alla privata tillgångar och livstids fängelse bör svida rejält!

Kommentera