40 år i isoleringscell


Av Pettersson

USA: För 40 år sedan, djupt inne i Louisianas landsbygd blev tre unga svarta män tystade för att de försökte avslöja segregation, systematisk korruption och fruktansvärda övergrepp i det största fängelset i USA, en 18.000 hektar stor före detta slavplantage kallas som kallades Angola.

Fredliga, icke-våldsamma protester i form av hunger- och arbetsstrejker anordnade av interner uppmärksammats av Louisianas valda ledarna och lokala medier i början av 1970-talet. Utredningar visade på en mängd felaktigheter som stred mot grundlagen och ytterst inhumana metoder var vardagsmat i det som då var  det ”blodigaste fängelset i söder.” Ivrig att få ett slut på granskning utifrån, började fängelsepersonal bestraffa interner de såg som bråkmakare.

I detta institutionella kaos blev Herman Wallace, Albert Woodfox, och Robert King anklagade och dömda för ett mord på en fängelsevakt i delstaten Louisiana 1972. De fälldes på mycket vaga grunder utan någon bevisning annat än att ha blivit utpekade av en medfånge och de har i alla år nekat till brottet. Under snart 40 år har de suttit inspärrade i isoleringscell utan någon som helst kontakt med andra fångar. Robert King har släppts tidigare.

Deras respektive cell är på 2×3 meter och där har de suttit 23 av dygnets 24 timmar. Tre gånger per vecka har de, var för sig, släppts ut i en liten rastgård. Övriga dagar har de fått gå fram och tillbaka i fängelsekorridoren under en timme eller duscha. De har aldrig fått studera och heller inte fått utföra några arbetsuppgifter eller andra sysslor.

Den bristande bevisningen mot männen har ifrågasatts under de 40 år som gått sedan de dömdes. Den DNA som skulle kunnat fria männen har ”tappats bort” och det finns uppgifter om att den medfånge som pekade ut dem som förövare hade mutats av fängelsepersonalen. Andra fångar som kunde vittna till männens fördel har inte hörts. Trots alla dessa brister har männen inte fått någon ny prövning och deras hårda isoleringsstraff har fortsatt år ut och år in. 

− Pettersson anser att mördare ska ha hårda straff, men de ska ha rättigheten att överklaga och få en rättvis rättegång. 40 åriga straff i isoleringscell är grymt och omänskligt och inte värdigt en rättstat.

Läs mer om det unika fallet HÄR  


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: