Rwanda reser sig


Av Stefan K

Rwanda är ett land som de flesta förknippar med folkmorden 1994 då nästan 1 miljon människor mördades.

Bakgrunden till folkmorden var en mångårig konflikt där rebellgruppen Rwandas patriotiska front krävde att folkgruppen tutsier skulle ges samma rättigheter som landets majoritetsgrupp, hutuerna. I två år pågick en strid mellan rebellgruppen och regeringsstyrkorna, uppbackade av landets president Juvénal Habyarimana. Han mördades 1994 när det plan han satt i sköts ned av okända gärningsmän. Regeringen skyllde mordet på landets tutsier och snart efteråt inleddes det halvår långa folkmordet, med syfte att utrota hela den tutsiska minoritetsbefolkningen.

Trots detta såg vi inga flyktingströmmar anlända till Sverige och västvärlden. Mellan åren 2000 och 2009 fick 921 rwandier uppehållstillstånd i Sverige, att jämföra med 54 786 somalier under samma tidsperiod. (Källa: UNHCR)

Idag har landet rest sig och på bara sjutton år har man bl.a. blivit ett av de mest IT-täta länderna i Afrika. Rapport berättade ikväll om målet med att varje skolelev ska få tillgång till en egen laptop, något som svenska elever bara kan önska. 96% av Rwandas alla elever går idag i skolan, något som få afrikanska länder kan skryta med. I rasande takt bygger också Rwandas regering upp reformer för att hålla landet enat och säkra fortsatt fred.

Rwanda är ett ypperligt bevis på att det går och att det även går i ett Afrika som annars förknippas med fattigdom, korruption, konflikter och överbefolkning. När nu Sverige och andra västländer öppnar sina armar för flyende somalier, så undrar jag om framtiden för landet Somalia. Det är väl inte otroligt att landets välutbildade befolkning är de som har råd och möjlighet att fly, lämnandes fattiga, outbildade, analfabeter och allsköns kriminella bakom sig. När lugnet någon gång återvänder till landet, om det någonsin återvänder, ställs frågan om de välutbildade känner sig manade att återvända för att bygga upp sitt hemland, eller om de har vant sig vid det rika och lugna liv som västvärlden kan erbjuda? Om Rwanda kunde resa sig på 9 och det rwandiska folket hjälpa till med landets uppbyggnad, borde väl även Somalia och det somaliska folket kunna ta det steget? I Europa lär de flesta somalier stå utanför arbetsmarknaden, ha svårt med anpassningen till det västerländska samhället och gräva djupa hål i våra välfärdssystem. Med ekonomisk hjälp och stöd från FN, EU och alla tänkbara hjälporganisationer vore det väl ändå bättre om alla flyende somalier fick hjälpen de behöver i närliggande områden där klimat, samhällsstrukturer och religiösa åskådningar bättre liknar de som man är van vid? Med hjälpen i närområden vore det också enklare att återvända till sitt hemland när allt stabiliserat sig och uppbyggnaden av landet tar fart. För inte kan Somalia för all framtid lämnas åt sitt öde och i klorna på pirater, terrorister och andra kriminella?

Lär av Rwanda och se att ingenting är omöjligt, bara viljan finns. Kan skillnaden mellan Rwanda och Somalia bestå i att Rwanda domineras av katoliker (56%) och muslimer är i klar minoritet (5%), samtidigt som Somalia uteslutande är muslimskt (sunni)?


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: