Sverige bedöms bäst på integration


Av Pettersson

Den svenska lagstiftningen bedöms ge goda förutsättningar för invandrare att delta i samhället. I en ny studie hamnar Sverige i topp över hur länder klarar integrationen.

– Det är klart att det är både positivt och glädjande att vi ligger i topp när det gäller att ge formella möjligheter till integration. Samtidig ska vi inte lura oss att tro att integrationen därmed är löst. Vi har fortfarande mycket stora utmaningar när det gäller arbetskraftsdeltagande och framför allt hur lång tid det tar att komma ut på arbetsmarknaden, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Framför allt värderas den svenska lagen som fördelaktig inom arbetsmarknad, familjeåterförening och anti-diskriminering. Boende, utbildning och medborgarskap får inte lika höga betyg.

Undersökningen fastslår att det egentligen inte finns några formella hinder för en lyckad integration. Ändå har den inte fungerat.

– Det har varit för mycket av omhändertagandementalitet i integrationspolitiken. Vi förändrar etableringen i Sverige med ett starkare fokus på att komma i jobb och att lära sig svenska. Det handlar om att se vad människor kan bidra med i stället för vilket bidragssystem man ska hamna i.

Ullenhag framhåller att vi aldrig haft så många utrikesfödda som arbetat som nu.

– Men det hjälper ju inte dem som väntat sex, sju, åtta eller nio år på att komma in på arbetsmarknaden.

– Det spelar roll också för nästa generation. Vi har i dag riktigt utsatta områden där barn växer upp utan att känna nästan någon vuxen som har ett jobb att gå till. Det är klart att det skapar en uppenbar brist på framtidstro.

Bakom studien står bland andra British Council, en brittisk oberoende statlig myndighet.

− Pettersson vill i all ödmjukhet påpeka att studien granskat de lagar och regler som gäller för invandrare men mäter inte de verkliga resultaten när det gäller integration.

Källa: SvD och Migrant Integration Policy Index


One response to “Sverige bedöms bäst på integration

  • Stefan K

    ”Ullenhag framhåller att vi aldrig haft så många utrikesfödda som arbetat som nu” och aldrig så få svenskar?
    Om British Council har rätt så undrar jag varför invandrare i våra förorter lever rövare och beklagar sig, samtidigt som våra riksdagspolitiker från samtliga partier och journalister hävdar att vi har misslyckats med integrationen. Studien ljuger, men om inte så undrar jag över integrationen i andra europeiska länder. Huh!

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: