Jobbskapandets ABC


Av Pettersson

Jobbskatteavdraget har samtidigt som bidragssystemen stramats upp gjort det mer lönsamt att arbeta, men för att arbetslinjen ska fungera måste då samtidigt utbudet av möjliga anställningar öka. Många missar det faktum, finns det inga jobb att söka hjälper det inte med ur låga skatter eller bidrag som helst.  

Journalister och politiker säger ofta att politiker ska ”skapa jobb”. Politiker kan inte skapa jobb! Det enda som skapar jobb är när 1) människor driver företag, och 2) anställer andra människor i dessa företag.

Att det är individer, inte partier, som driver företag har socialdemokraternas kriskommission förträngt. När S sedan skriver att de vill ”bädda in” marknaden – ge politiken större kontroll över kapital och investeringar för att skapa önskvärda produkter och fler goda arbeten – då är inte löntagarfonderna långt borta och då vet vi hur det gick, några av Sveriges mest framgångsrika företagare som Kamprad och Rausing drog härifrån.  

Men den offentliga sektorn, invänder många, alla förskollärare, sjuksköterskor och poliser är väl ändå politikerskapade jobb?

Visst är det politiker som förvaltar den offentliga sektorn. Men lönerna kommer från skattemedel. För att samhället ska ha råd att avlöna förskollärare, sjuksköterskor och poliser krävs alltså att.. 1) människor driver företag, och 2) anställer andra människor i dessa företag.

Därför är det huvudlöst när man från vänsterhåll vill lösa arbetslösheten genom att höja skatterna och anställa fler i den offentliga sektorn. Det är inte hållbart. Det är också en besvikelse att inte alliansen är mer intresserad av förutsättningarna för företagande och privat jobbtillväxt. Men alternativet är ännu värre.

Goda förutsättningar för näringslivet är en ödesfråga för hela befolkningen, inte bara företagarna. Det är besynnerligt att arbetslöshetsdebatten handlar om arbetsmarknadspolitiska åtgärder och politiker som ska ”skapa jobb”, när det rimliga vore att prata om förutsättningarna för företagande och jobb i den privata sektorn.  

Källa: Corren 


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: