Världen dyraste egotripp


Av Pettersson

När förra vänsterledaren Gudrun Schyman under Almedalsveckan i somras eldade upp 100 000 kronor var det många som fick hjärtsnörp. Vilket slöseri!

När helstatliga Vattenfall i veckan meddelade att 4,3 miljarder kronor av svenska skattebetalares pengar gått upp i rök blev uppståndelsen inte lika stor. Så mycket skrevs värdet ned på holländska Nuon som Vattenfall köpte sommaren 2009 för 100 miljarder kronor.

På Vattenfalls huvudkontor ryckte man på axlarna åt att ha slarvat bort en summa mot­svarande öriket Grenadas bruttonationalprodukt. Det är bara bokföringstekniskt, förklarade finanschefen Dag Andresen. Vips hade de riktiga pengar (lånade dessutom) som använts för att betala för köpet förvandlats till någon slags värdelös Monopolvaluta, saknad av ingen.

Mellan 50 och 80 procent av olika företagsaffärer beräknas gå snett beroende på vem man frågar och hur man mäter. Ändå är det full fart igen. Att bli framgångsrik i näringslivet är ett hårt jobb som tar lång tid. Direktörerna tycker därför det är häftigt att göra företagsköp, omsättningen stiger direkt och då följer ofta direktörens bonus med. Att affärerna ofta är dåliga långsiktigt får någon annan ta hand om.

Det märkliga är att efter dessa egotrippar är ansvarsut­krävandet nästan är obefintligt. Om en vd skulle komma på idén att bygga en hundra meter hög staty av sig själv klädd hade det slutat med avsked och polisanmälan.

Ändå är en staty billigt jämfört med många idiotiska företagsköp och vd för Vattenfall, Lars Josefsson har som tack för att han använt ett självspelande piano till enorma kolkraftsatsningar och dåliga företagsköp belönats med en pension på ungefär 60 miljoner från han fyllt 60 år. Detta utöver de 10-15 miljoner om året han tjänat de 11 år han haft skattebetalarna som arbetsgivare.

─ Pettersson säger 4,6 miljarder av skattebetalarnas pengar åt helvete och ingen verkar bry sig.  

Källa: E24  


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: