Saabs framtid ifrågasatt nu igen!


Av Olli Rein

Saab Automobile nådde sitt försäljningsmål i fjol. Men på sikt är loppet kört för biltillverkaren, bedömer en tung bilindustriexpert.

I början av 2010 kom Saabledningen med en försäljningsprognos på 60 000 bilar. Verkligheten såg annorlunda ut. Två rejäla nedrevideringar följde. Från 45 000 i augusti till 30 000-35 000 i oktober. Slutsiffran blev 32 048 bilar.

Enligt Spyker cars vd, Victor Muller, var en av förra årets största utmaningar att fylla på lagren hos återförsäljarna runt om i världen. En annan orsak till den låga försäljningen anses vara att leveranserna inte kom i gång som önskvärt förrän tredje kvartalet.

När går det att se om Saab är en överlevare på sikt eller inte?

– Det går inte att säga utan att kunna se in i Saabs affärsplan. Men det är inte inga hållbara försäljningssiffror i längden. Man kan inte leva på de här nivåerna och Saab har ju inte alls nått de uppsatta målen, svarar Christer Karlsson, professor i industriell produktion vid Copenhagen Business School i Köpenhamn.

– Saab klarar sig just nu tack vare sålda verktyg och sådant, men i nuvarande struktur har de inga möjligheter att leva in i nästa bilgeneration.

Så när kommer sanningens ögonblick?

– I bästa fall kan det dröja upp till tre år. Men kanske två år. Saab har inte resurser att utveckla en ny produktgeneration, det kostar flera miljarder kronor.

Här kommer troligtvis en ny utpressning för att få statliga pengar att driva det olönsamma bilmärket Saab vidare, fruktar jag Olli Rein.

Något med Saab gör att ett brett intresse uteblir, oavsett att bilen tillhör de säkerhetsmässigt bästa bilarna och med många finesser för att nå god prestanda i körningen. Det är lite Citroën över Saab, många små finesser men inget som är så bra att det får folket att rusa till bilhallarna för att köpa sin nya Saab.

Läs också ”Vågar du köpa en Saab.

Källa E24


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: