En minnesdag.


Av Stefan K

Idag är det 66 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades och som ett minne av det firas årligen förintelsens offer runt om i världen. Så görs också i Sverige med fackeltåg och manifestationer runt om i landet. På Raoul Wallenbergs Torg kommer exempelvis EU-ministern Birgitta Ohlsson att hålla tal. Även i riksdagen firas minnet, men här väljer man att göra partipolitik av det hela, då SD inte tillåts att vara med i gruppen bakom minnesdagen. Folkpartisten Fredrik Malm motiverar detta så här:

”De har sina rötter i den nazistiska rörelsen som genomförde förintelsen. De bör inte vara med och organisera minnesdagen för förintelsen”.

Det är naturligtvis tragiskt att en sådan viktig dag präglas av partipolitik och i synnerhet när dagens SD gång efter gång tar avstånd från sitt partis ursprung. Dessutom var flertalet av partiets riksdagsledamöter knappt födda när partiet bildades på 80-talet, ja några var det inte ens.

Den här dagen ska alltid minnas, alltid firas och nazismens terror för all tid och evighet fördömas. Dock så smakar det lite beskt, när man vet hur kommunismen skördade fler offer under Stalin än nazismen gjorde under Hitler. Kommunismen skördar fortfarande offer bakom slutna gränser, men detta förs aldrig upp på tal och okunskapen är förmodligen gigantisk.

2007 utförde Demoskop en undersökning på uppdrag av UMK (Uppslutning Mot Kommunism), där man vände sig till ungdomar mellan 15 – 20 år. Resultatet visade tydligt hur skolorna misslyckats att förmedla fakta om kommunismens mörka historia, eller sanningen kanske är att skolorna inte vill förmedla sanningen. Många lärare har som bekant en starkt vänsterinriktad partisympati.

Slutsatsen av undersökningen gav detta svar: ”Som synes är kunskapsnivån bland svenska ungdomar så låg, att den närmast kan vara obefintlig när det gäller den del av nutidshistorien som berör kommunismen”.

Några av resultaten på de ställda frågorna såg ut så här:

 • 40% av ungdomarna ansåg att kommunismen bidragit till ökat välstånd i världen.
 • 95% av ungdomarna kände till Auschwitz, men bara 10% kände till Gulag.
 • 74% av ungdomarna bedömde nazismen som någonting helt negativt, medan endast 19% av ungdomarna gjorde samma bedömning om kommunismen.

2008 visade Forum För Levande Historia utställningen ”Brott mot mänskligheten under kommunismens historia”. En läsvärd faktatidskrift om utställningen finns att ladda hem i pdf-format här. Föga förvånande skapade denna utställning reaktioner i det kommunistiska Sverige och inte minst hos den pinsamma kommunisten Jan Myrdal. Inte bara Myrdal och andra kommunister for i taket och kritiserade utställningen. Bl.a. gjordes ett upprop där forskare krävde att Forum för levande historia inte skulle upplysa om kommunismens brott mot mänskligheten. Fram till idag har 466 stycken skrivit på och namnen har ni här. Se Rapports nyhetsinslag om utställningen.

Vad är det som gör att kommunismen inte får kritiseras? Vad är så heligt att man t.o.m. försöker dölja dess historia och hur kan Sverige ha kommunister som sitter i vår riksdag utan att de kopplas till denna -isms blodiga förflutna och nutida odemokratiska krafter? Varför inte kritisera Lars Ohly för samma sak som man kritiserar Jimmie Åkesson för?

När ska vi få se manifestationer och minnesdagar över Gulags befrielse och kommunismens miljoner offer?

Skallar från några av de 100 000-tals kambodjaner som dödades under Röda Khmerernas terrorstyre.3 responses to “En minnesdag.

 • ollirein

  Den enda jag känner igen på listan är Åsa Linderberg kulturchef på Aftonbladet. Hon lär komma från en gedigen kommunistsläkt. I AB: s stadgar måste det stå att kulturchefen ska vara kommunist.
  Hur i helvete skulle annars så gott som alla kulturchefer under det senaste halvseklet ha varit kommunister? Saknad: Olof Lagercrantz. Åsa Linderborg om en allt radikalare samhällsdebattör

  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article417324.ab

  Olof Lagercrantz försvarade allt som Mao Zedong gjort för det kinesiska folket, inklusive alla de 70 miljoner han lär ha gett order om att avrätta i sin kulturrevolution. En av 68-vänsterns värsta kommunistkramare var just Olov Lagercrantz tillsammans med Jan Myrdal.

  Gilla

 • Eva-Marie

  Vad är det för fel på folk , hur historielös kan man vara?
  Här i den skånska myllan hade en del storbönder stövlarna putsade och var beredda att ta över landet ifall Hitler vunnit och intagit Sverige.
  Centerpartiets/bondeförbundets föregångare har en mörk historia.
  Det finns många bykar att tvätta.
  Vem var det som höll på med rasbiologi?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: