JP Morgan: Nu kommer nästa finanskris


Av Olli Rein

Flera amerikanska städer har snart inte en dollar kvar i kassakistorna. I Detroit måste en femtedel av budgeten skäras. Nu varnar JP Morgans CEO Jamie Dimon att krisen endast är i sin linda.

– Om du har investerat i kommunala självstyren (på engelska muncipals) ska du vara väldigt, väldigt försiktig, säger Jamie Dimon, CEO för JP Morgan, till Bloomberg News.

Dimon sluter sig därmed till en växande skara kritiska röster som varnar för att de olika självstyrena som främst utgörs av städer är på väg in i en svår ekonomisk kris som drar med sig många i fallet.

– Det har redan varit sex eller sju kommunala bankrutter. Jag tror tyvärr att fler är att vänta, säger Dimon.

Därmed ger han den högaktade bankanalytikern Meredith Whitney medhåll som talat om den andra finanskrisen sedan slutet av förra året. Och utlösaren i hennes tes är de lokala politiska styrena.

Den senaste varningen från Dimon grundar sig i de synligt minskade skatteintäkterna från de redan hårt ansatta medborgarna. Därmed stämmer inte städernas budgetkalkyler som nu tvingas till stora nedskärningar.

I Detroit är det så pass illa att en femtedel av kommunala tjänster ska försvinna, så som sopphämtning och polisbevakning, skriver Huffington Post.

I staden Hamtramck förväntas den sista dollarn spenderas inom kort.

I Pritchard, Alabama, har kassakistorna utarmats till den grad att pensionärer på olaglig basis inte längre erhåller någon pension.

– Marknaden hålls uppe av en övertygelse att den federala regeringen kommer att lösa ut de drabbade, säger Edmund ”Ted” Kelly, vd för Liberty Mutual Holding Co, till Bloomberg.

Källa Affärsvärlden


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: