Ingvar Kamprad ljuger


Av Pettersson

För något år sedan gav Johan Stenebo ut en bok ”Sanningen om Ikea” där han hävdade att IKEA pengar flyttades runt mellan olika skatteparadis. Kamprad och IKEA dementerade och försökte ta heder och ära av Johan Stenebo.

Nu har det visat sig att Ingvar Kamprad med familj kontrollerar 100 miljarder i skatteparadiset Liechtenstein genom en dold mångmiljardstiftelse, Interogo Foundation.

Detta är lagligt och borde inte vara något problem om det inte vore för att Ingvar Kamprad i alla år ljugit om det. Han har alltså samtidigt som han spelar snål och väldigt försiktig med pengar plockad av sina kunder minst 100 miljarder som han inte vill låtsas om.   

Vad ljuger Kamprad mer om?

− Pettersson har läst flera böcker om IKEA och Kamprad och blivit oerhört förvånad över Ingvar Kamprads desperata jakt för att slippa betala skatt och vägran att släppa kontrollen. Varför denna kille som är en av världens rikaste, i alla år spelat helylle och påstår sig vara en god människa så desperat gör allt för att undvika skatt är obegripligt, snudd på sjukligt.  

Källa: E24 

Titta också på Uppdrag granskning kl. 20:00 i kväll


4 responses to “Ingvar Kamprad ljuger

 • VG

  IKEA är ett monster. Ett praktexempel på varför marknaden leder slutligen mot en monopolistisk sådan. IKEA kan ställa krav utöver vad lagen medger bara sin egna storlek och vikt på marknaden och det märker man då man har med dem att göra som marknadspartner osv. Dem kan pressa ned hårda krav hur ett arbete, inom ett företag utanför deras kontroll och ägande, skall utföras.

  Dem har hela kontrollstrukturer på andra företag hur, t.ex., gods skall tillverkas bara genom ett simpelt krav, alltså priset på varan tillverkad för försäljning. Är priset för en bänkskiva, t.ex., är för högt, enligt IKEAS preferenser, så kan dem pressa tillverkaren att sänka priset annars får en annan tillverkare ta den förstas plats. oavsett om kvaliteten på varan blir sämre eller om arbetsplatsen, där skivan tillverkas, blir sämre då arbetstakten måste ökas betydligt. Detta kan påverka en hel serie av en viss produkt då man skyndat tillverkningen.

  Ett annat exempel på den press som IKEA kan utöva på andra är den relationen IKEA och BRING har. Till exempel så har den summan som betalas till BRING, av IKEA, gått stadigt nedåt. Detta betyder att fler utkörningar per dag måste utföras under samma tid som tidigare. Det finns fler exempel som dessa på hur IKEA beter sig.

  Och hela tiden som detta försiggår i bakgrunden så spelar Kamprad ett spel för gallerian om hur fint IKEA är och hur snål han är. För att inte tala om alla donationer som han ger i jämna mellanrum; en annan typ av spel för gallerian. Men själv tror jag inte på att det Svenska folket tror på den bilden som målas upp. Folk är helt enkelt inte så dumma – bara lata eller omotiverade för att bry sig.

  Kamprad är som vilken miljardär som helst: lever i otrolig privilegierad lyx och i skyddad verksdag. Men av någon anledning tror han att har ett behov att lura en nation vars skola ligger i topplistan för världens bästa. Det är fult, oärligt och otroligt nedlåtande mot ett folk. Denna kritik grundar sig inte en någon jävla jantelagsmentalitet, om att tjäna pengar, utan bara sunt förnuft.

  Gilla

 • Adam Larsson

  Briljant skrivet, tack för det Pettersson! Det är det konsekventa ljugandet som stör. Varför talar han inte sanning om han inte har något att dölja? Nej det är inte sant att Kamprad-familjen inte har någon kontroll över företaget eller stiftelsen.

  En anna fråga man ställer sig är hur girig och snål en smålänning kan bli, finns det någon gräns? Samhället har stöttat Ikea med skattepengar i många, många år och jag kan tänka mig ett otal företag eller offentlig verksamhet som skulle haft bra mycket mer nytta av de pengarna och framför allt skulle de ha stannat inom landet.

  Ikea är ju lika svenskt som vilket multinationellt företag som helst så varför ska mina skattepengar gå till att sponsra deras verksamhet som de gjorde i Berlin till exempel. Dessutom skulle det vara intressant att få veta hur mycket mutor Kamprad har betalat ut genom åren för exempelvis etableringen i Ryssland med flera länder.

  Om han är en hjälte så borde alla eko-brottslingar gå fria. För även om det kan bli svårt att fälla honom rent juridiskt så är de moraliska brott han begått genom åren av sjukt bisarra mått.

  Gilla

 • Pettersson

  Du har rätt allemand. Han har dragit in massor med pengar på sina butiker och gjort stor PR för Sverige men han har också slagit ut många andra butiker och tillverkningsindustri i vårt land så när det gäller antalet sysselsatta ligger han nog på minus.

  Han har varit duktig, jävligt duktig, det kan ingen ta från honom. Han spelar en smådum och snål halvt alkoholiserad smålänning och har blivit omtyckt av nästan alla för det.

  Men han är långt ifrån smådum, han är helskärp och säkert en av de skarpaste vi haft i det är landet men varför ska han riskera det ryktet han har på att hålla på med skumraskaffärer, visserligen vad det verkar helt lagliga men ändå.

  Kamprad och familjen drar in 3 % på allt som säljs på varuhusen över hela världen, det är inte småpotatis. Kamprad & Familjen äger Ikanobanken, de äger Ikano Fastighetsbolag som hyr ut till Ikeas varuhus och till nästan alla butiker runt varuhusen inget av detta är fel utan tvärtom rätt och riktigt men sen går karl omkring och låtsas som han knappt tar ut lön.

  − Det jävliga är att han ljuger.

  Gilla

 • allemand

  Du kan inte bara dra på med minus sidan, utan tänk på alla arbeten och pengar han har dragit in till Sverige sedan sextio-talet, lite balans tack.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: