Vatten är dyrt.


Av Stefan K

I de mångkulturella stadsdelarna Silvergården och Koppargården i Landskrona är de boende upprörda. Fr.o.m. februari tänker Landskronahem införa individuella avläsningar av vattenförbrukningen. De senaste veckorna har personalen på Landskronahem fått utstå häftig kritik, hotats och i förra veckan var polisen tvungna att ingripa vid ett möte som de boende hade kallats till. Igår kväll nådde hoten sin kulmen, då kontoret utsattes för skadegörelse och mordbrand. Om detta har ett samband med tidigare hot vill polisen i Landskrona inte uttala sig om.

Landskronahems målsättning är att få ner förbrukningen med 20% och samtidigt få en rättvisare fördelning. De boende hävdar å sin sida att denna nyordning beror på att bostadsbolaget vill ha in mer pengar. Förbrukningen av varmvatten och kallvatten kommer att mätas separat. För kallvattnet får hyresgästerna betala cirka 12 kronor per kubikmeter, för varmvattnet cirka 50. I gengäld sänks hyran för de boende enligt en schablon, med 36 kronor per kvadratmeter och år. Enligt Landskronahems beräkningar förbrukar en genomsnittlig trerumslägenhet på 94 kvadratmeter per månad nio kubikmeter kallvatten och fyra kubikmeter varmvatten.

Med mina matematiska okunskaper skulle kostnaden för vattenförbrukningen göra 308:- per månad för denna 3:a (rätta mig om jag har fel).

En av de boende säger så här i en intervju.

”Har man tre tonårsbarn som man inte får ut ur duschen är det förstås inte lätt att spara”.

Lek då med tanken att en familj har 10-12 barn i olika åldrar och man förstår ilskan hos vissa boende. Nu ser inte jag orättvisan i att betala för det man faktiskt använder, men är man van vid att någon annan hyresgäst och skattebetalare står för fiolerna, så kanske uppvaknandet är bryskt.

Det vore intressant att få del av Nyköpingshems interna redovisning av olika kostnader i bostadsområdet Brandkärr, men dessa misstänker jag är en väl bevarad hemlighet.One response to “Vatten är dyrt.

  • Pettersson

    Stefan, i Somalia är väl vatten både kallt och varmt en obegränsat gratis råvara. Det är inte så lätt att ställa om när man är van vid ett luxuöst leverne.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: