Kraftig ökning av rapporterade MRSA-fall i Kalmar


Av Pettersson

MRSA är en antibiotikaresistent bakterietyp. Riktad kontroll av om en person är bärare av MRSA har i Kalmar läns landsting under 2010 gjorts i de fall personen vårdats på en vårdinrättning någon gång under det senaste halvåret före ankomst till Sverige eller i de fall det är aktuellt med sjukhusvård, som till exempel vid graviditet.

Av de 72 rapporterade fallen av MRSA är 20 inhemskt smittade och resterande är utlandssmittade som upptäckts vid riktad provtagning.

Hela 35 av fallen upptäcktes under november och december månad i samband med den kraftiga tillströmningen av asylsökande. Kalmar län tog emot 1000 asylsökande under okt-dec 2010. Dominerande smittland är forna Jugoslavien med 27 fall.

Det ökade antalet rapporterade MRSA-fall antas främst bero på att man genomfört fler tester. Detta skriver Smittskyddsinstitutet. Sent i höstas gick Smittskyddsinstitutet ut och önskade att fler asylsökande skulle förmås att låta testa sig mot TBC. På det nationella planet var det 2009 38 procent av de asylsökande som gick med på att genomgå den hälsoundersökning som innefattar bland annat smittotestning mot hiv och tuberkulos. MRSA-kontroll tycks inte ingå i den undersökningen.

I Kalmar är de asylsökande duktigare än riksgenomsnittet. Omkring 90 beviljade hälsoundersökning under 2010. Migrationsverket hävdade 2004 att en kraftig bidragande orsak till att så få asylsökande testas är att de i verkligheten vistas på annan adress än den de uppgivit och därför kan vara svåra att nå

Ökningen finns helt och hållet bland dem som smittats i andra länder. Däremot har antalet inhemska fall minskat, från 817 till 752.

Källa: Vårdförbundet


2 responses to “Kraftig ökning av rapporterade MRSA-fall i Kalmar

 • stjernhovarn

  All import av kött skall åtföljas av veterinärintyg. Import av levande djur åtföljs av friskintyg. Växter skall vara kontrollerade – inga parasiter skall finnas.
  När det gäller flyktingar finns inga hinder: TBC, HIV, pest och kolera, löss och kackelackor. Snuskigt.
  Apropå invandrare och parasiter: Tror någon att vi NÅGONSIN kommer att få reda på varifrån parasietrna i Östersundstrakten har sitt ursprung? ALDRIG. Flygflottiljen på Fröson fick ny användning i höstas. Zigenare från forna Jugoslavien…. Aktuell parasit var INTE från utsläpp från gårdar eller liknande……..

  Gilla

 • ollirein

  Det finns troligtvis ingen som har en helhetssyn på de här problemen, och mängder av nya sjukdomar kommer att blossa upp, som en följd av att invandrare inte obligatoriskt tvingas till läkarundersökningar av bland annat de svåra smittosjukdomar en relativt stor del av invandrarna har och som sedan sprids ut till vår egen befolkning.
  Det är självklart att invandrare ska hållas på flyktingförläggningar tills de gjort dessa undersökningar och även de mest grundläggande av migratinsverkets undersökningar.
  Att ha dem lösa in samhället, utan att veta ett smack vad de är för ena, eller vilka sjukdomar de bär på, är att likna vid tortyr av de människor som bebott detta land i årtusenden, och gått från att vara ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste. Nu släpas det i skiten, allt vi och våra föregångare har gjort, för att göra oss till slavar under massinvandringens vandrande smittkällor. Det kan väl inte vara vi som ska ta smällen för dessa människors ovilja att genomgå en noggrann test vid ankomsten. Alternativet till undersökning skulle vara omedelbar avvisning.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: