AB Åsiktsförtryck


I den svenska grundlagen och tryckfrihets- och yttrandefrihetslagstiftningen så skyddas generellt det fria ordet, med några undantag. T ex förtal, hets mot folkgrupp mm. Även om det alltid finns risk för, och förekommer ändamålsglidning, så är grundtanken förstås god i att man inte skall missbruka det fria ordet till att skada andra.

Yttrandefrihet innebär frihet att yttra sig, inte rätten att yttra sig. Det kan ske genom insändarsidorna i tidningar eller Radions Ring P1 för att ta några exempel. Men bara för att man kan publicera insändare så innebär det inte att man har rätt att göra det utan det som skrivs i tidningen bestäms naturligtvis av tidningens ägare och den ägaren gett uppdraget till, det vill säga ansvarige utgivaren eller chefredaktören, ofta är det samma person. Chefredaktören gör som han vill, pratar om yttrande och åsiktsfrihet men publicerar sedan det han gillar med en och annan avvikande åsikt för att verka demokratisk.

På varje tidning sitter det en censor som kallas moderator som har till uppgift att granska insändarna så de är lagliga och lämpliga ur ansvarige utgivarens/chefredaktörens synvinkel.

Så långt har det varit lätt att förstå men jag har möjligen varit naiv och inte insett begränsningarna av åsikts och yttrandefriheten drivits betydligt längre.

Exempelvis finns det ett företag som heter AB Åsiktsförtryck…nej förlåt, det heter

Interaktiv Säkerhet Norden AB som har hand om censuren, förlåt modereringen av kommentarer hos en lång rad mediaföretag. Kundlistan är enligt dem själva bland annat Dagens Nyheter, Dagens Industri, Aftonbladet, Expressen, TV4 och många fler. Man kan anta att kundlistan är mycket större men de flesta mediaföretag som påstår sig slåss för det fria ordet vill nog inte skylta med att de betalar för censur.

Interaktiv Säkerhet erbjuder kostnadseffektiva upplägg för bevakning av användargenererat materiel som t.ex. forum, artikelkommentarer

Interaktiv Säkerhets hemsida står det att de erbjuder kostnadseffektiva upplägg för bevakning av användargenererat materiel som t.ex. forum, artikelkommentarer och bloggar, alla veckans dagar och kvällar, året om.

Beroende på tjänst kontrollerar Interaktiv Säkerhet alla kommentarer eller anmälningar i forum. I ett uppdrag agerar vi alltid utifrån uppdragsgivarens riktlinjer och det finns alltid en tät dialog kring detta. Ett mindre team jobbar med resp. uppdragsgivare för att kunna tjänster och riktlinjer på ett optimalt sätt.

Interaktiv Säkerhet genomför sina uppdrag varje dag, året om. Övervakningen sker dygnet runt, året runt. Vår modell innebär att uppdragsgivaren betalar för den belastning som arbetet innebär, men alltid med kontroll minst en gång i timmen eller mer. Interaktiv Säkerhet skräddarsyr lösningar utifrån sajtens storlek och interaktivitet. Det är således inget problem för en mindre aktör eller aktör med ”begränsad interaktivitet” att anlita oss, då kostnaden blir därefter.

Smaka på det en gång till ─ kostnadseffektiva upplägg för bevakning av artikelkommentarer, övervakningen sker dygnet runt, året runt─ där har ni svaret på varför era inlägg och kommentarer på olika nätsajter försvinner eller inte ens kommer in.

I Sverige år 2011 har yttrandefriheten ett pris, yttrande- och åsiktsfriheten är outsourcad och priset betalas av demokratin som bara finns på papperet bland våra media.

─ Fy fan säger Pettersson, ansvariga utgivare och chefredaktörer över hela vårt land borde skämmas!


7 responses to “AB Åsiktsförtryck

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: