Kränkta romer får 60 000 av Ikea


 Av Pettersson

Fyra romska kvinnor DO-anmälde en ordningsvakt efter att han punktmarkerat dem när de besökte ett Ikeavaruhus i Göteborg. Diskrimineringsombudsmannen, DO, och Ikea har nu ingått en förlikning som ger kvinnorna 15 000 kronor var.

När de fyra romska kvinnorna besökte Ikeas varuhus i Hisings Kärra norr om Göteborg upptäckte de relativt omgående att ordningsvakten förföljde dem och höll koll på dem oupphörligen. Vaktens sätt att övervaka kvinnorna bevittnades även av andra kunder i varuhuset, något kvinnorna upplevde som en ytterligare kränkning.

Kvinnorna DO-anmälde händelsen och har enligt DO:s bedömning utsatts för diskriminering till följd av deras etniska tillhörighet. DO beslutade att stämma Ikea i domstol, men erbjöd först företaget att lösa tvisten genom att träffa en förlikning.

DO och Ikea har nu träffat en överenskommelse och ingått en förlikning som ger kvinnorna 15 000 kronor var. Ikea beklagar att kvinnorna upplevt sig diskriminerade och åtar sig att vidta åtgärder för att förebygga liknande händelser i framtiden.

– Romer diskrimineras ofta i vardagliga situationer, till exempel när de ska handla. Kvinnor som genom sin klädsel identifieras som romer drabbas särskilt ofta av trakasserier och kränkningar, säger DO Katri Linna.

─ Pettersson säger att en del personer är ovanligt lättkränkta när det finns en chans att tjäna pengar. För er som inte sett det förut visas här en film om hur kulturtypiska kläder kan användas.

Källa: Dagens Juridik


4 responses to “Kränkta romer får 60 000 av Ikea

 • Stefan K

  Eva-Marie, det är i Sverige vi bor 🙂
  Nu åker zigenarna till närmaste konkurrent och inhandlar nya möbler. Tji fick ni IKEA!

  Ja, jag har också haft mängder med negativa möten med gruppen zigenare. När jag tänker efter så finns det inga positiva upplevelser att rapportera från min sida.

  Gilla

 • Tobbe

  Jag har haft att göra med Zigenare 3 gånger i mitt liv,
  Första gången början 60 talet, när jag jobbade på Gulfmacken i Jönåker! En bilkaravan som vi förvarnats om per telefon från den närbelägna Esso macken svänger i på planen, genast så börjar dom att tanka bilarna, ett gäng yngre förmågor går in i försäljningslokalen o börjar helt öppet att stoppa på sig lösa småsaker!
  Tanten i kiosken har hunnit stänga luckorna, men de skålar som står på disken utanför försvinner i röran!
  Tankningen får vi stopp på genom att stänga av strömmen till pumparna! Ungarna inne på macken lyckas vi återerövra en dem grejer från mens vi föser ut dem, en på toaletten kvarvarande unge som vi visiterar innan han släpps ut har under jackan 6 rullar toa papper o ett par buntar pappers handdukar!
  Polis tillkallas per telefon, men karavanen drar iväg o vi pustar ut! Två timmar senare kommer polisen som fått stopp på karavanen vid ENSTABERGA o lämnar tillbaks en del grejor som dom ”återerövrat” bland annat slangvindan med
  tryckluftsmätaren!

  Andra gången ,mitten 70 talet, jag hade kontakt med zigenare var när jag en sommar jobbade på en välkänd fotoaffär i Oxelösund!
  2 yngre förmågor kanske 10 – 12 år kom in o visade ett stort intresse för några mindre fotoramar, dom hade dock otur då det inte var eller kom in några andra kunder i butiken utan vi kunde punktmarkera! Deras mödrar i traditionella kläder stod utanför o dirigerade dem med handrörelser, efter ett tag vinkade mödrarna att dom skulle komma ut, avskedsorden från den unge zigenaryngling jag punktbevakat var” jag skall skära kuken av dig”

  Tredje gången jag haft med zigenare att göra var
  sommaren 2009, åkte motorbåt med kompis i Stockholm o skulle passera under en hög bro, men från en båt som stoppat 50 meter från bron till rådes vi att vänta med passage då det var zigenarungar som gastade sten på passerade båtar. Dom hade träffats av en sten som som gjort ett ordentligt märke i fördäcket! I kikaren kunde vi se ett antal yngre förmågor åtföljda av traditionellt klädda zigenartanter som stod på krönet av bron!
  Då den båt som varnat oss ringt polisen så dök förvånansvärt snabbt upp 2 polisbilar som stannade vid sällskapet! Vad som hände sen vet jag inget om!

  Frågor!
  Är jag främlingsfientlig ??

  Anses jag ha fördomar mot zigenare för att jag sanningsenligt berättar vad som jag själv varit med om?

  Hur mycket blir jag skyldig för att ha berättat sanningen??

  Gilla

 • Pelle P

  ”Romer diskrimineras ofta i vardagliga situationer, till exempel när de ska handla. Kvinnor som genom sin klädsel identifieras som romer drabbas särskilt ofta av trakasserier och kränkningar, säger DO Katri Linna.”

  Kära hjärtanes,vad förväntar dom sig. Dom VET att dom blir misstänkta med mannens motsvarighet till äppelknyckarbyxor,snattarkjolen. Är det en medveten handling att bära plaggen vid butiksbesök så att det kan bli ett diskrimineringsärende.

  För övrigt håller jag med Eva Marie,där blev en inkomst så då rök väl lite bidrag istället.

  Suck vad trött jag blir på dom.

  http://meritwager.wordpress.com/2011/01/14/hur-lange-far-urusla-chefer-pa-onodiga-statliga-verk-sitta-kvar/

  Gilla

 • Eva-Marie

  Hoppas att de sociala myndigheterna och försäkringskassa minskar eventuella bidrag med motsvarande summa som de fick från IKEA!!!!
  15000kr är en inkomst.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: