Dårarnas Paradis


Jag har en granne som är iranier och vi pratade om att slippa snön och kylan ett tag, grannen rekommenderade Iran som semestermål, jag lyfte på ögonbrynet och undrade hur han kunde rekommendera detta ”paradis” för en viking från norr.

Några mil söder om Irans kust ligger ön Kish med underbara stränder, klart vatten och nästan alltid sol. Det är iraniernas favoritö som ses som en frizon som tillåts vara lite västerländsk enligt iranska mått.

Kish har förvandlats till persernas eget semesterparadis. Märkligast för nordbor är nog det plåtskjul som löper både längs stranden och ut i vattnet på nordsidan av Kish. Här kommer bara hälften av alla Kishturister in – bredvid vaktkuren finns en stor vit skylt som deklarerar att ej män – ej heller pojkar över två år – är välkomna.

Det här är kvinnornas hittills enda sandstrand på Kish; en plats fylld av duschar, solstolar och lockande vatten, men allra viktigast är detta stranden där kvinnorna kan bli kvitt slöjan och den rockliknande manteaun och i stället klä sig i bikini. I Iran gäller ju strikta klädregler för kvinnor – oavsett turist eller inte – och det är något som inte ens den mest utmanande och frispråkiga vågar tumma på i allt för hög grad.
Men på stränderna råder alltså undantag och för att turisterna ska kunna njuta av semestern på bästa sätt, utan att bryta mot de religiösa reglerna, är det könsuppdelning som råder. Kvinnorna har sin strand, männen alla andra. För utländska turister finns det dock ett undantag som gör att ön Kish trots allt blir en lockande solsemester även för par. För några år sedan valde de lokala myndigheterna att öppna en särskild strand för utlänningar. Där får såväl kvinnor som män vistas iklädda badkläder. Men för att du ska få tillgång dit krävs det först att du tar dig till öns turistkontor och får ett intyg på att du faktiskt är utlänning.

Frånsett de religiösa dårarnas regler är Kish en pärla. Fina hotell, restauranger och gallerior finns i mängder i öns enda stad. En byggnad tilldrar sig uppmärksamhet är hotell Darius som är byggt som en mindre kopia av det världsberömda Persepolis.

Här finns cirka 16 500 invånare som ständigt tycks vilja dig väl. Att ta sig till Kish är relativt smidigt. Flyg från Arlanda måste visserligen följas av en mellanlandning i exempelvis Teheran eller Dubai, men det bästa av allt är att du slipper visumkrav. Sedan några år kan utländska turister besöka ön visumfritt under två veckor. Å andra sidan begränsas upplevelsen bara till Kish – en båtresa in till fastlandet är inte möjlig. På Kish finns det mesta som du behöver och det är dessutom billigt. Dessutom kryllar det av bra restauranger.

Men grannen får nog åka själv till ”Dårarnas Paradis” könsuppdelade stränder, förbjudet att dansa, vin eller pilsner till maten är omöjligt så Pettersson väntar nog till Ayatollernas makt är bruten.

Lättklädda damer på ön Kisk fantastiska stränder, undrar om ayatollorna ligger i buskarna och spanar?

Källa: SVD


4 responses to “Dårarnas Paradis

 • allemand

  Snacket om ej alkohol stämmer inte, sist när jag var i Teheran gick det alldeles utmärkt att få öl med alkohol till maten utan problem.

  Gilla

 • Eva-Marie

  Jag vet muslimska kvinnor i Malmö som vill ha kvinnostränder så att de också kan ta sig ett dopp.Är rädd för att det kommer. Då vill inte jag vara med. Över min d…..

  Gilla

 • Pettersson

  Jag lagade den igår igen, gott sa gumman.

  Gilla

 • Stefan K

  Det låter spännande, men man ska inte gynna länder där medeltida lagar lyder.
  Undrar hur länge det dröjer innan utländska turister säger samma sak om Sverige?
  Själv tänker jag, frugan och några bekanta dra till Thailand om några veckor. Nästa vecka ordnar vi en liten Thailandsmiddag för våra reskamrater och då tänkte vi bjuda på det recept du Tommy publicerade i en tidigare artikel.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: