Var det bättre förr?


I varje fall var löpsedlarna roligare.

Aftonbladet den 23 februari 1970: Mord i dag på Östermalm: Greve sköt neger med jaktgevär. Då var det dock ingen riktig greve och domslutet stannade vid dråp. En lågadlig ung man hade efter många timmars festande runt Stureplan träffat en somalisk bekant på en nattklubb, varefter bägge skulle runda av natten med drinkar i mannens lägenhet. Enligt förövarens vittnesmål skulle han sen ”bravera” med det jaktgevär han hade på väggen som av misstag gick av och träffade den i fåtöljen sittande studenten i ansiktet. Han dog genast. Dagen efter trycktes en ny variant av löpsedeln med ordet ”neger” utbytt till ”afrikan”. Löpsedeln har blivit symbol för löpsedlarnas mustiga, skruvade sensationalism och en kvardröjande kolonial syn på avvikande etniciteter.

Den mest kända löpsedeln i Sverige anses vara Aftonbladets löpsedel från 23 februari 1970. Om det var ett misstag eller en jaktolycka vet jag ej.

2 responses to “Var det bättre förr?

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: