Rädda Afrika, stoppa biståndet!


År 2008 var biståndet 32 miljarder. Det motsvarar 3 500 per svensk.    

Vi har vräkt ned 100-tals miljarder i Afrika. Utan dessa pengar och pengar från andra kanske Afrika mått betydligt bättre idag.

Afrika är inte fattigt, de har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året.

Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.  

─ Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen vad dessa tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen än säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna –  De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta.

─ I stället för bistånd behövs handel av privata företag. Ett privat företag måste ta reda på invånarnas behov och vad de kan betala. Biståndet slår ut lokala initiativ, en stor del av pengarna går till vapen, finansiering av krig, gödning av tyranner, politiker och tjänstemän. Sida pumpar ut pengar utan någon möjlighet att följa upp resultaten och kontroll av nyttan. Sidas tjänstemän som har över 11 miljoner/tjänsteman i minuten att skyffla iväg påstår att de gör nytta för de vill ha sina fina jobb kvar. Utan det mesta av biståndet kunde Afrika idag varit en blomstrande kontinent.

Ompröva biståndet, se över hur pengarna används så Afrika kan resa sig hur sitt elände med katastrofer och krig. Låt afrikanerna producera och sälja varor, göra affärer med framförallt sig själva men även med oss – ersätt biståndet med affärer.


4 responses to “Rädda Afrika, stoppa biståndet!

 • Zimbabwe – en katastrof med hjälp av svenskt bistånd | Petterssons gör skillnad!

  […] Rädda Afrika – Stoppa biståndet var en insändare av Pettersson från 2009 i tidningen Expressen som SIDA kommenterade med att den var felaktig, de jobbade effektivt och gjorde massor av nytta för alla miljarder svenska folket gav till dem, de betalade inte alls höga löner eller miljoner till konsulter… […]

  Gilla

 • Första pizzabagaren i Kongo hoppas på minskat bistånd | Petterssons gör skillnad!

  […] 2009 skrev jag en insändare som då togs in i lokaltidningen SN, Expressen och Aftonbladet. Den blev så uppmärksammad så till och med SIDA svarade och berättade hur fel jag hade. Bistånd är bra sa de och skröt över hur mycket bra de gjorde. Det känns skönt att en pizzabagare i Kongo håller med mig så här långt efteråt. På den tiden var jag sedan många år en flitig insändarskribent men när jag gav mig på invandringen och islam blev jag portat och därför kom bloggen till år 2010. […]

  Gilla

 • Erik

  Ända sedan slutet av 60-talet har jag argumenterat bland vänner och politiska kontakter att allt direkt bistånd ska läggas ned. Alla utan undantag har gått på linjen att bistånd hjälper. Helt obegripligt då det ändå mestadels varit personer med akademisk utbildning.
  Jag har hävdat det som står i artikeln ovan: Handel på kommersiella villkor är det enda vettiga. Möjligen skulle visst minimalt bistånd till enkla maskiner och material för egentillverkning av t.ex. jordbruksverktyg kunna vara motiverat om kontroll finns att verktygen verkligen används produktivt i jordbruket.
  Budgetstöd skulle vara förbjudet.

  Gilla

 • Mugabe – ett resultat av svensk bistånd | Petterssons gör skillnad

  […] Rädda Afrika – Stoppa biståndet en insändare av Pettersson från 2009 i tidningen Expressen som SIDA kommenterade med att den var felaktig, de jobbade effektivt och gjorde massor av nytta för alla miljarder svenska folket gav till dem, de betalade inte alls höga löner eller miljoner till konsulter… […]

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: