Kommunernas skulder ökar trots överskott

EKONOMI. För 2019 fick kommunerna 7 miljarder kronor och regionerna 5 miljarder kronor i verksamhetsöverskott. Samtidigt ökade skulderna med 48 respektive 7 miljarder kronor, skriver Sveriges Kommuner och Regioner

I prognosen för 2019 visade 110 kommuner och 11 regioner på underskott, vilket gjorde att många under året påbörjade olika effektiviserings- och besparingsprogram. Det har gjort att många lyckats vända trenden och därmed fått ett plusresultat vid årets slut.

– Kommuner och regioner har utmaningar kommande år. Överskotten behövs för att kunna finansiera de långsiktiga investeringar, som sektorn måste göra i bland annat nya skolor, äldreboenden, sjukhus och medicinteknisk utrustning, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner.

Ett tydligt tecken på den höga investeringsnivån är att kommunernas skuld har ökat med 48 miljarder kronor och regionernas med 7 miljarder kronor under förra året jämfört med 2018.

– Den höga resultatnivån har alltså inte varit tillräcklig för att undvika den relativt kraftigt ökade skuldsättningen för kommuner och regioner, säger Annika Wallenskog.

Sverige illa rustat för stor invandring

Invandringen till Sverige har under det senaste decenniet varit exceptionellt hög i ett historiskt perspektiv. Många har kommit till Sverige från länder utanför EU och har låg utbildning, skriver de två nationalekonomer, Assar Lindbeck och Mats Persson på DN Debatt.

Samtidigt har Sverige en ”sönderreglerad” bostadsmarknad och en arbetsmarknad med höga löner, vilket bidrar till att Sverige är illa rustat att ta emot stora flyktingströmmar, skriver nationalekonomerna.

För att hantera situationen krävs kostsamma och politiskt smärtsamma reformer av bland annat bostadsmarknad, arbetsmarknad, rättsväsende och skola, anser debattörerna.

-Pettersson är inte nationalekonom men menar att ett bra första steg vore att stoppa den pågående massinvandringen och börja en storskalig återvandring av människor som inte kan försörja sig själva och som inte vill eller kan assimilera sig.

Nationalekonomer: Håll nere invandringen

Konsekvenserna av att inte lyckas är utanförskap, social oro, etniska konflikter och främlingsfientlighet, skriver debattörerna.

Enligt nationalekonomerna måste Sverige för att lyckas med integrationen reformera arbets- och bostadsmarknaderna i stället för att fortsätta med beprövade och icke fungerande metoder. Detta görs i ”kombination med ett batteri av utbildningssatsningar och sysselsättningssubventioner”. För att detta ska fungera föreslås restriktiv invandringspolitik under kommande decennier.

 ”Det är märkligt att ett land som visat sig så dåligt rustat att ta emot invandrare ändå har tagit emot långt fler än andra västländer. Egentligen är det omoraliskt att uppmuntra invandring när man inte lyckas bättre att erbjuda invandrarna arbete och bostad”, skriver nationalekonomerna.

Pettersson undrar vad de menar med ”kommer att få allvarliga problem”…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Steget efter.

12 thoughts on “Kommunernas skulder ökar trots överskott

  1. Varför ska vi rusta för en stor invandring när förfallet
    mot dom egna Medborgarna bara eskalerar för varje
    år, ett normalt land tar först hand om sina egna innan
    man hjälper andra, men det är just det Sverige inte gör,
    om något år har vi en halv miljon fattigpensionärer som lever under fattigdomsgränsen, samtidigt som vi tagit emot 2 miljoner
    utifrån varav en stor del som är äldre som aldrig kommer att bidraga med pengar till statskassan, men även stora horder av ungdomar som inte vill arbeta och bidraga till det allmänna, och många som saknar utbildning för att få ett arbete, dom är helt enkelt inte efterfrågade på marknaden!

  2. Idag får regeringspartierna klia sig lite extra i huvudet över hur de ska få pengarna att räcka till. Idag blir Sverige värt 10% mindre.
    Kommer regeringen att prioritera mupparna från Mellanöstern eller ursprungsbefolkningen?
    Tänk på det när ni röstar nästa gång.

  3. Överskott i kommunerna men skulderna ökar dramatiskt? Låter som maffiabokföring. Vem lurar dom? Balansera utgifter som skulder och bokföra vinst är inte det helt enkelt bedrägeri? Var är revisorn?

  4. Kommunerna får det skit och underskott de förtjänar. Hoppas bara att kommunmedborgarna inte glömmer vilka svin som fattade de avgörande folkfientliga besluten. Hoppas att de inte låter folkförrädarna sova gott om nätterna!

  5. Nä men då tycker stjärnorna i facebookgruppen SD reprenterar inte mig att vi ska ta emot vi ännu flera män i krigför ålder som står på gränsen mellan Turkiet och Grekland.

  6. Ingen anledning till oro även om antalet gamla ökar drastiskt p.g.a. anslutande föräldrar, det blir förtjänst längre fram.
    Och skulle det mot förmodan icke ske, så tillsätter den regering vi har då, en utredning vars slutledning blir. Lugn, bara lugn det blir vinst ,men lite senare.

  7. Överskott av invandrare men underskott av pengar.
    Grattis alla klappmongon till kommun ordföranden som frivilligt tog emot kompetensregnet.
    Vad ska ni skylla kommande skattehöjningar på?
    Pensionärerna?

  8. ”och en arbetsmarknad med höga löner”

    Höga löner ???? Vad hjälper det när staten tar det mesta.Vad blir nästa hittepå skatt ?

  9. Varför ökar skulderna?
    Kommunerna har ju folk som jobbar och bertalar skatt.
    Stefan förklara för oss som inte. Förstär

Kommentera