För 70 år sedan kom första LP.n

Den första LP.n , ”Long Playing” Släpptes i Förenta staterna 1948, Mendelssohns Concerto in E Minor, framförd av violinisten Nathan Milstein med New York Philharmonic Symphony Orchestra, det var den allra första vinyl-LP.n.

Formatet, 12 tums skiva och 33 1/3 varv per minut tillät att längre bitar spelas in, tidigare så var det en begränsning på cirka 3 minuter. Nu kunde man plötsligt spela in längre stycken, eftersom man hade ett smalare spår och en långsammare hastighet, kunde man få upp till 20 minuter musik på en sida, vilket innebar att man kunde in ett helt klassiskt stycke på ena sidan av en skiva.

LÄNK

Jag hittar inte den första inspelningen, så ni får hålla tillgodo med samma musikstycke, men med : Hilary Hahn på violin, dirigent , Estländaren Paavo Jarvi och Frankfurts Symfoni orkester.

6 thoughts on “För 70 år sedan kom första LP.n

  1. Tacka vet jag behändiga och kompakta CD, vinyl är nostalgiskt för samlare. Finns människor på Söder i Sthlm som går klädda i Femtiotalskläder och klär sina barn likaså ….. 😊

  2. När lanseringen av CD skivor kom då skulle det vara dödsstöten samt LP tiden vara för bi.
    Tillverkningen av hederliga LP plattor då sjönk kraftig men har vänt om och öka upp.
    LP:n lever kvar fortfarande och lär vara med länge till.
    Nya skivpelare finns att få tag på ute i butiker.
    Det är skillnad på en hederlig vinyl LP mot CD.

  3. Hade det varit idag hade Sossarna spelat in ett tröttsamt propagandatal av vår alltid gaggande, ljugande och stammande svetsminister och sen tvingat folket att både köpa och lyssna på skräpet från morgon till kväll.

    • Hederliga LP plattorna lär inte dö ut i första taget.
      Finns skivbutiker som har öppnat upp som riktar in sitt huvudsortiment på LP.

Kommentera