Vikingarna är tillbaka i rusernas rike

HISTORIA. Idag, klockan 14:00, sparkar Sveriges landslag igång sitt deltagande i fotbolls-VM i en match mot Sydkorea.  Premiären sker i Nizhny Novgorod som inte ska förväxlas med Novgorod som Pettersson gjorde först. 

Till Novgorod, alltså inte till Nizhny Novgorod, kallades enligt Nestorskrönikan vikingahövdingen Rurik på 860-talet för att ena traktens trilskande stammar. Och härifrån härskade han med sådan framgång att han och hans ätt lade grunden till den nya staden Novgorod, ”Nystad”, strax intill.

Novgorod kom sedan att bli vaggan för det stora rike som dagens Ryssland, Ukraina och Vitryssland stammar från. Rurik och hans män kallades ruser. Riket kallades Rus. Ordet är spännande, och har orsakat huvudbry hos forskarna. Bland annat kopplas det samman med finskans ”Ruotsi”(Sverige), och vikingarnas ”Roslagen”. Betydelsen sägs ha med rodd och roddare att göra.

Vikingarna har ett delvis välförtjänt dåligt rykte. Men deras blodtörstighet och krigslystnad är inte hela historien om ett folk som byggde ett imperium som täckte en fjärdedel av jordens yta. 

Att vikingarna for långväga omkring är välbekant. Leif Eriksson från nuvarande Norge ”upptäckte” Amerika 500 år före Columbus. De danska vikingarna ”besökte” Storbritannien och Frankrike, svenskarna for till Särkland som var ett väldigt passande namn på de muslimska länderna.

I Hagia Sofias balustrader har en viking som hette Halvdan klottrat runor. De antas av forskningen vara ristade av väringagardet i Konstantinopel (dagens Istanbul) någon gång under 1000-talet. Runorna upptäcktes först 1964.

2015-07-18_1337

Haga Sofia är en pampig byggnad i det muslimska landet Turkiet, byggt av kristna innan islam var uppfunnet, sedan moské och numera museum. Konstantinopel, dagens Istanbul var kristet i över tusen år innan det erövrades av muslimerna.

Hagia_Sophia_Mars_2013

Vissa forskare påstår att Ryssland grundades av vikingar och att namnet kommer från att ro.

-Pettersson vet inte mer än att det verkar vara en stor skillnad på gårdagens vikingar och dagens. Jag hoppas och tror att dagens VM-spelare är mer lika gårdagens vikingar

Rurikmonumentet, rest till minne av Rysslands grundande. Idag står det i den stad, Novgorod, som vikingarna kallade Holmgård.
Lägg märke till att vikingarna kallade Afrika blåland

Dagens stolta vikingar…

Hjälp oss, detta är de nya vikingarna…hjääälp…

Rysk film från 2016, borde vara något för svenska biografer och skolor…

Första fredsavtalet mellan Novgorod och Sverige fyller 690 år

5 thoughts on “Vikingarna är tillbaka i rusernas rike

  1. Petterssons bilder av vikingalandets förstörare belyser det av Stig Malm använda ordet ”fittstim” om kvinnor även kan tillämpas på fackets män iklädda ”fittmössor”.
    – Ber om ursäkt för mitt ovårdade språk men ibland blir man fucked up när man ser ………

  2. Särkland? Ja man får intrycket att Sverige borde kallas för det med alla gamla gubbar som springer omkring i detta löjliga klädesplagg överallt i vårt hemland idag, ibland i sällskap med en o annan sopsäck.

    Lite av Vikingarnas jävlar anamma hade behövt i vårt samhälle idag för att hålla efter importerade brottslingar! Man kan ju leka med tanken vad som hade hänt dem som begår grova våldtäkter mot kvinnor, ifall dom givit sig på någon av vikingarnas kvinnor?

    • Bra att du vet hur Nizjnij Novgorod transkriberas på svenska. Det är på engelska som namnet stavas ”Nizhny Novgorod”. Jag tycker det ger ett ganska amatörmässigt intryck att på en svensksinnad blogg begagna engelska namnformer.

  3. Vi bespetsar oss således på att herrarna förmår återupprätta Moder Sveas skamfilade renommé medelst en kärkommen seger!
    Andreas 🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪

Kommentera