Spanien under islam var inget paradis

ISLAM/HISTORIA. Spanien det mest folkrika, kulturella och industrialiserade landet i hela Europa och förblev det i århundraden. Dess handel med utlandet var makalöst, och under denna tid frodades den ekonomiska tillväxten.

Andalusien som det kallades, florerade inte i enbart ekonomiska termer, men var även omtalat för att vara en av de största mötesplatserna för lärande, vetenskap, arkitektur, poesi, och konst. Detta under en tid då stora delar av Europa befann sig i medeltidens mörkaste århundraden. Det var i stort sett i Andalusien där kunskapen vidtagna av muslimer erhölls som sedan skulle sprida sig uppåt mot övriga Europa vilket sedan utgjorde begynnelsen av Europeiska renässansen.

Så låter det i många historieböcker i väst och hos muslimer. Varför det enorma välståndet inte nått muslimerna i Mellanöstern är obegripligt för där finns facit.

Mohamed Omar är med på bloggen då och då, läs HÄR. Han ger även ut en del intressanta böcker och nyligen har ”Antikalifen IV – Münchhausen och Muhammed” kommit. Mohamed heter numera Eddie Råbock och en röd tråd i hans författande är kritiken mot islamismen och försvaret för sekulär demokrati. Omar ställer islams fanatism mot humor, fantasi och det kritiska tänkandet som tillsammans har gjort den västerländska kulturen så framgångsrik.

-Pettersson har skrivit hundratals inlägg om islam. Vill ni läsa så använd sökrutan eller titta på detta som jag vald Henrik Arnstad: ”Islam är en del av svenskheten”

***

Mohamed Omar bemöter historieförfalskningen nedan. 

I en krönika i Aftonbladet den 21 oktober menar Anders Lindberg att svenska folket vet för lite om islam. ”Festligt hur lite vi vet om islam” lyder rubriken. Sedan ägnar han hela artikeln till att visa hur lite han själv vet om islam. Men det är inte festligt, snarare sorgligt, eftersom han själv är omedveten om hur lite han vet.

I ett stycke framställer han den islamiska erövringen av Spanien, som skedde genom jihad eller heligt krig, som att muslimer ”korsade Gibraltar sund”:

”I början av 700-talet korsade muslimerna Gibraltar sund och etablerade sig i Europa.”

Lindberg berättar att han har läst en ny bok om islam, ”I Visdomens hus”, skriven av en vänsterakademiker och en muslimsk akademiker, Ronny Ambjörnsson och Mohammad Fazlhashemi. I den boken har hans egna vänsterfördomar hittat näring.

Lindberg borde pröva att läsa forskning som utmanar hans egna fördomar. Jag skulle rekommendera forskaren Dario Fernandez-Moreras bok ”The Myth of the Andalusian Paradise”. Med mängder av bevis slår Fernandez-Morera hål på myten om det mångkulturella paradiset i det islamiskt styrda Spanien.

Det tog åtta hundra år för spanjorerna att ta tillbaka sitt land. Detta krig kallas reconquistan, återerövringen, och målningen ovan visar hur Granada, det sista islamiska fästet, år 1492 kapitulerar för Isabella, drottning av Kastilien, och hennes make Ferdinand.

I ett nytt avsnitt av podden Amerikanska nyhetsanalyser (#480) pratar jag och Ronie Berggren om ”The Myth of the Andalusian Paradise” och om hur historien förvrängs för att passa dagens politiska agendor.

Mohamed Omar

9 thoughts on “Spanien under islam var inget paradis

  1. Jag lyssnade på podden och den var bra. I dagens Spanien kommer det in flera båtar dagligen och antal afrikanska män, antal döda som fiskas upp redovisas på nyhetsprogrammen. Läses som väderleksrapporten. Vägarna över Pyreneerna, Portugal, Frankrike.Varför det blir en statlig inblandning i Katalonien är att-förutom att det är en kupp-är att Katalonien inte kan bevaka sitt territorium, det är fritt både från havet och över bergen. EUs fem största länder hade möte för någon vecka sedan och där diskuterades terroristhotet. Katalonien har Europas största andel muslimer, stora andel morer som rånar i Barcelona-det som kallas gatubarn i Sverige.
    Muslimerna säger att de ska återta Andalusien idag. De anser helt allmänt att Spanien tog Andalusien som rätteligen är deras. Morernas storhetstid var under bronsåldern-800-talet och fram till de kastades ut, de drömmer sig tillbaka då inget har åstadkommits sedan dess-mer än elände. De ska ha tillbaka Alhambra. Efter att de besegrades fick en del stanna om de följde lagar. Läget är komplicerat och jag ser att många i Europa kommer och solar och badar men inte känner till landets historia och kultur som är mycket intressant.
    Det blir då konstiga skriverier i Sverige om Kataloniens kris och det är mycket fake news. Man ser att Lindberg med flera har noll koll, att inte läsa på först utan vräka på med lögner gör att man förstår hur journalistik inte ska gå till.
    Man måste kunna historien för att förstå nutiden.

  2. Det är ju bara att ta en titt på Islam-styrda länderna i bl.a. mellanöstern och nordafrika. Våld, förstörelse och konflikter drivna av klanmotsättningar, religiösa dogmer och hedersvåld. Det är märkligt att europeiska demokratier, som varit på väg mot ett utvecklande av fred och mänskliga rättigheter plötsligt får muslimsk kultur nedkörda i halsen och delvis tvingas backa tillbaks till 600 talet igen. Har politikerna blivit galna? Hur tänker politikerna?

  3. Det enda man behöver veta om islam och muslimer är hur våldsbejakande de är. Det räcker, då kan man förhoppningsvis hålla dem på tillbörligt avstånd.

  4. Som det mesta i det här landet, hitta på så mycket man kan för att massan skall lära sig av de okunnigaste av journalister. Eller behöva se på när snuskiga journalister äter snorkråkor vid ett pressinslag

Kommentera