Vellinge vill bli först i Sverige med tiggeriförbud trots att det redan finns överallt

TIGGERI. Vellinge kommun vill införa camping- och tiggeriförbud. Enligt den moderata kommunledningen är man beredd att ta frågan till domstol.

Vellinge kommun i Skåne försöker just nu att få igenom ett tiggeriförbud utanför butiker, restauranger, caféer och andra kommersiella lokaler, samt hindra de som tigger från att campa på kommunens mark. Det rapporterar  SVT Nyheter Skåne.

– De som tigger måste ha någonstans att bo. Det förekommer att de slår läger eller bor i sina bilar och det skapar problem, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

När kommunstyrelsen sagt sitt kommer frågan gå vidare till beslut i kommunfullmäktige under september månad. Detta efter att Moderaterna, som har egen majoritet i Vellinge, formulerat fram reglerna i samarbete med Liberalerna. Länsstyrelsen kommer sedan att förkasta eller godkänna de nya formuleringarna i kommunens ordningsföreskrifter. Vellinge kan sedan, om formuleringarna förkastas, överklaga beslutet.

Sala kommun införde 2011 ett lokalt tiggeriförbud, men detta kom att rivas upp av länsstyrelsen i Västmanland. Wutzler säger att man är beredd att gå till domstol för att få igenom förbudet.

Henrik Wenander, docent i offentlig rätt på Lunds universitet, menar att ett tiggeriförbud som skulle gälla i hela kommunen förmodligen inte skulle vara tillåtet. Däremot ett begränsat sådant.

– Det är länsstyrelsen som får göra en bedömning av vad som är rimligt att skriva i de lokala ordningsföreskrifterna, säger Wenander.

Kommunstyrelsen i Vellinges arbetsutskott formulerade ursprungligen förslaget till den nya skrivelsen som ”Tiggeri är förbjudet i Vellinge kommun”. Detta kommer enligt SVT dock med största sannolikhet formuleras om som ”Tiggeri är förbjudet i anslutning till offentliga och kommersiella lokaler”.

-Pettersson säger att det behövs inget tiggeriförbud – det finns andra lagar att använda, sluta med flatheten och följ dessa lagar.

Nedanstående är från Oxelösund. Jag har frågat kommunen och polisen varför inte reglerna följs men får inget bra svar. 

8 thoughts on “Vellinge vill bli först i Sverige med tiggeriförbud trots att det redan finns överallt

  1. De lagar de efterlyser finns redan, men det gäller att få polisen som utför sitt uppdrag med att beivra brott att göra det.Det lär bli lite värre. Först gripa sedan släppa, det är det nya arbetssättet i tok Sverige för poliser.

  2. Regeringen, politiker, polisen , åklagare och domare följer inte heller Sveriges lagar nu är det även vår tur att bryta den så ofta det går.
    Betala inte
    in skatten så länge landet inte gör det som är dens uppdrag,
    Att skydda sitt folk mot dessa som begår brottet att stanna här trots utvisningsbeslut.
    Det är direkt att sanktionera lagbrott.

  3. Skall inte Vellingeborna gå man ur huset och skydda de stackars fattiga värnlösa EU medborgare? Borde vara en bagatell för en av Sveriges rikaste kommuner att klara av.
    I medmänsklighets och PK samhället namn!😝

  4. Jag bor i Trelleborgs Kommun och anser att kommunledningen här skall följa och stödja Vellinge Kommunlednings beslut.

  5. I inslaget på SVT hotar tiggaren med att börja stjäla om de inte får fortsätta tigga.

Kommentera