Finland utvisade en irakier efter 20 års vistelse i Finland

Högsta förvaltningsdomstolen i Finland fattade år 2016 ett beslut att utvisa en irakisk man som begått flera grova brott trots att han kom till Finland redan år 1996 och dessutom som kvotflykting. Han hade familjeband till Finland, vilka vet vi inte, men Finlands säkerhet gick före.

Sverige och Finland tillämpas samma EU-regler och internationella konventioner och den nationella lagstiftningen är tillräckligt lika på denna punkt. Det är alltså möjligt för Sverige att bli lika tufft som Finland – om den politiska viljan finns.

Nedan valda delar från beslutet:

”A hade tagits till Finland inom flyktingkvoten. På besvär av A skulle avgöras huruvida hans flyktingstatus hade kunnat upphöra. Ytterligare skulle prövas om A som anlänt till Finland år 1996 kunde utvisas till sitt hemland Irak och meddelas inreseförbud tills vidare till hela Schengenområdet.

Högsta förvaltningsdomstolen ansåg att de omständigheter som rådde då A blev flykting, hade upphört. Förändringen i omständigheterna var betydande och permanent. A var inte längre i behov av internationellt skydd och sådana tvingande skäl på grund av förföljelse och allvarlig fara som lett till att A kunde vägra att ty sig till sin nationalstats beskydd förelåg inte. A:s flyktingstatus hade kunnat upphävas.

A hade i Finland upprepade gånger gjort sig skyldig till brott och genom sitt beteende visat sig vara till fara för andras säkerhet. Mot en utvisning talade A:s familjeband i Finland och hans långvariga vistelse i landet. A hade trots sin långvariga vistelse i landet inte utvecklat betydande band till Finland. Med beaktande av den fara för allmän ordning och säkerhet som A länge orsakat stred en utvisning inte emot art. 8 i Europakonventionen. A hade kunnat utvisas till sitt hemland Irak och meddelas inreseförbud tills vidare.”

Läs originaltexten på svenska från Finlexs hemsida här

10 thoughts on “Finland utvisade en irakier efter 20 års vistelse i Finland

  1. I Sverige saknas helt den vilja och det omdöme som krävs för att agera i enlighet med såväl grundlagen som det sunda förnuftet, varför det också ser ut som det gör. Det är inte för intet vi kan briljera med det föga hedervärda epitetet kriminalparadis.
    Andreas.

  2. Det är stake i finnarna till skillnad från svenska myndigheter som består av ryggradslösa sillmjölkar.

  3. Sverige borde ta bort rösträtt i val för fångar (liksom i USA) eftersom sossarna vill inte utvisa sina bombsäkra väljare på socialism, men om aliens inte får rösta så kan vänsterdomaren lättare utvisa de multikriminella utan att förlora röster.

  4. Sverige är Finlands raka motsats. Sverige är, som natt och Finland är,som dag. I sverige är det svart, som natten utan sol, måne och inga stjärnor tindrar på himlen medans det i Finland lyser solen med ett vänligt leende.

  5. Finnarna har mer än en gång visat att de kan ta för sig. Inte minst under andra världskriget, när de nästan spöade ryssarna. Så småningom vann dock ryssen och finnarna fick betala ett enormt krigsskadestånd, som man trodde skulle knäcka dem. Dock klarade man av detta på en tid, kortare än som stipulerats.
    Det är inte så lite stake i det folket!
    Heja Finland!

    • Tack ! Det var vänligt skrivet och faktiskt helt sant. Ryssarna vann inte klockrent men Finland tvingades till ett dåligt fredsfördrag för att finnarna insåg att denna granne måste vi ändå leva med.

      Men jag är helt säker på att det finns personer i Sverige som har precis lika mycket stake som finnarna. Det gäller bara att få folk att sluta rösta på PK-partier. När SD blir största parti, kommer det automatiskt att leda till någon form av förändring. Och SD är nära nu. Kanske störst redan 2018 ? Om alla övertalar en granne/släkting att rösta på SD, borde det räcka 🙂

  6. Problemet för oss i Sverige är väl att allt för många blir svenska medborgare allt för lättvindigt, vilket förmodligen försvårar ett finskt förfarande.

    • I Finland är det möjligt att återkalla ett finskt medborgarskap, vilket också borde vara möjligt att göra i Sverige.

Kommentera