För tio år sedan utvisade Finland 20 lata och kriminella somalier

INVANDRARBROTT. Nästan dagligen läser vi om nya förslag på hur brottsligheten bland kriminella invandrare ska stävjas. Allt från dialogpoliser och bjuda på halalkorv har provats. Kraftfullare åtgärder slutar ofta i en utredning eller glöms bort som när Moderaterna inför valet 2010 lovade – Ta medborgarskapet från kriminella invandrare och en massa andra bra saker som de ljög om. 

Expressens löpsedel den 6 september 1993, då fanns det fortfarande tidningar i Sverige. 

Nåväl, Pettersson fick ett mejl om en tio år gammal finsk artikel, från 2007. För tio år sedan gjorde Finland det som idag diskuteras i Sverige om det är möjligt. 

Finland utvisade 20 lata kriminella somalier – trots att de anlände till Finland vid 9 års ålder

Rånen, stölderna och misshandelsbrotten som de somaliska ynglingarna genomförde runt stationsområdet i Helsingfors 2005 stod dem dyrt. Finland har nu tröttnat på dessa kriminella somalier, och gör något som Sverige inte klarar av. De utvisar dem trots nästan hela sitt liv i Finland.

Nu är denna artikel från 2007 – men högaktuell för det och den ger ett perspektiv på hur andra länder sköter om sitt land. De plockar bort ogräset, ger det ny jord och vattnar landet så det kommer fram nya fräscha tillskott. De tre som Helsingfors förvaltningsdomstol år 2007 beslöt utvisa kom till Finland när de var 9-10 år gamla och har bott där största delen av sitt liv. År 2007 var de en bit över 20 och har just inga band alls till sitt forna hemland. Trots det visade Finland sin SISU och utvisade dem.

– Det är ett för hårt straff, säger Abdirizek H. Mohamad, ordförande för somaliska förbundet i Helsingfors.
Utvisningarna kommer säkert att skrämma andra somaliska unga in på den smala vägen, men metoden är ändå för hård, ansåg då Mohamad, som förutspår att det slutar illa för de utvisade.

– I Somalia kommer de genast i kontakt med kriminalitet och knark.

Men det här var bara början. Utlänningsverket fattade beslut om utvisning av ytterligare sju unga somalier. De kommer, liksom de tre som förvaltningsdomstolen gett respass, alla från norra Somalia. De tretton övriga fallen som då var under beredning i verket kommer från huvudstaden Mogadishu där läget förvärrats så mycket att staden inte kan betraktas som tillräckligt säker. Dessa vet vi inte hur det gick för.

Polisen ville ursprungligen utvisa hela 30 somalier, men utlänningsverket strök sex från listan. Resten såg man inga hinder för att skicka i väg. En person som har någon form av uppehållstillstånd och som gör sig skyldig till ett brott som ger minst ett år fängelse kan enligt lagen utvisas. Utvisas kan också sådana som gör sig skyldiga till upprepade brott eller som kan anses vara till fara för allmänheten. Precis tvärtemot vad lilla dumma Sverige gör alltså.

De tre som dömdes till utvisning dömdes till 4,5 – åtta år långa fängelsestraff. Männen var i åldern 20 – 24 år och alla tre hade flera fall av misshandel av utomstående på sitt samvete. Arbetshistoriken är blygsam. Den som jobbat mest har plockat jordgubbar i två månader. Förvaltningsdomstolen motiverar utvisningarna med att brottens karaktär talar mer för utvisning än de faktorer som talar emot. Till dem hör bland annat ynglingarnas svaga kunskaper i somali.

Den fjärde i gruppen hade också dömts till utvisning, men det oroliga läget i Mogadishu räddade honom.

– Alla fallen borde ännu noga övervägas. Även om norra Somalia är relativt lugnt är arbetslösheten enorm. Människorna sitter på kaféerna och tuggar khat (populär lokal drog). Ingenting fungerar, säger Abdirizek H. Mohamad.

– En somalier som begår brott ska bestraffas. Men straffet bör vara det samma som för andra finländare. Vi vill vara fullvärdiga medlemmar av det här samhället.
Återigen, VI VILL HA… VI SKA… VI KRÄVER…

– Årligen kommer polisen med ett hundratal förslag till utvisningar och ett femtiotal verkställs.

-Pettersson noterar att det är mycket som fungerar bra i Finland, det land som tillhörde Sverige i 600 år. Trots det har jag aldrig hört talas om svenska politiker som åker dit på studiebesök. Det kanske inte är tillräckligt flashigt.

HBL.fi kan ni läsa om vad finnarna tycker att man ska göra med de lata och kriminella somaliera. Det är också från 2007.

HÄR finns lite rättspraxis från Finlands Högsta förvaltningsdomstol. Som synes är det handling och åter handling. Betydligt mera än i Norge och Danmark som ofta lyfts fram i den svenska debatten.

HÄR är ett annat beslut.

Man kan fråga sig hur det är möjligt att Finland och Sverige tolkar samma internationella konventioner så diametralt olika?

Finlands utvisningspraxis har också lett till att utlänningarna inte vågar göra så många brott i Finland. Men tyvärr så har araber/nordafrikaner fortfarande en över 37 gånger så hög brottsbenägenhet gällande våldtäkter, det framgår av den årliga statistik som förs i Finland. Alla brott statistikförs enligt etnicitet av Finlands myndigheter.

Intressant är också att fråga en finländare om hur många bilar som brinner i Finland. Då blir svaret inga, noll, zero, nada, frånsett de som brinner i olyckor. De enda bilar man ser brinna är de i nyhetsinslag från SVT…

Eliasson, Johansson, Ygeman och ni andra. Åk på studiebesök! Kopiera finnarna och sluta med dialogpoliser och utredningar….

9 thoughts on “För tio år sedan utvisade Finland 20 lata och kriminella somalier

  1. Tack för en suveränt bra artikel Petterson ! Trots att allt inte är perfekt i Finland heller så har nog detta utvisningsprejudikat haft effekt på brottsligheten i avskräckande syfte.

    Jccke, nog finns det ju en betydligt effektivare utvisningspraxis i Finland än i Sverige, Straffskalorna är tyvärr ännu för låga i båda länderna och det finns bå de straffrabatter och villkorligt fängelse för brott som är så allvarliga att helheten blir för mild. Och inga bilar brinner i Finland för att någon tuttat på dem.

    Ja Luntan, detta handlar faktiskt om vilja ! Eftersom Finland kan utvisa brottslingar till sina hemländer, så kan Sverige det också, eftersom det är samma internationella konventioner som tillämpas. Sveriges lagstiftning måste ändras till vissa delar för att också er rättspraxis ska kunna ändra till det bättre, men detta är inte svåra saker. Det behövs bara VILJA.

  2. Det är väl ändå inte möjligt, att det skulle kunna finnas några lata och kriminella somalier Sverige.
    Här finns väl bara duktiga arbetsamma entreprenörer..

  3. Jag kan bara säga härifrån Finland att jag vore tacksam om detta var vad som händer i Finland.

  4. Som ordföranden i Somaliska förbundet förutspår att det slutar illa för de utvisade: ”I Somalia kommer de genast i kontakt med kriminalitet och knark”
    Ja det är klart, de har ju redan gjort sitt bästa på den vägen i Finland. Det land, som har ansvarat för deras uppfostran får fortsätta ta ansvaret för deras gärningar. Sverige skall förstås prioritera utvisning av alla kriminella bidragsturister.

  5. Min dröm är ett samhälle där alla tror att man får uppföra sig hur som helst utan påföljd och att de som sen visar sig vara biologiskt avskräde och uppför sig omoraliskt och ohederligt åker på en blåsning och får ordentliga straff. Det skulle verkligen rensa ut samhället från biologiskt odugligt och omoraliskt avfall. Men här pratar vi om biologiskt avfall som uppför sig som djur trots att de vet att det finns skrivna lagar, dessutom mot civilisationsbyggande vita folk.

  6. Att utvisa drägget är en självklarhet. Men om ni nu tror att det skulle kunna gå i Sverige, även om domstolarna skulle döma så, så misstar ni er.

    Ni har väl sett på nätet, hur tre kvinnliga poliser fullständigt misslyckades att omhänderta en invandrare. Eftersom den svenska poliskåren nu kryllar av dylika fjollor – vem var det som kom på den debila tanken om kvinnliga poliser? – så inser vem som helst att det ändå är kört.

    Gangsterväldet är här för gott och allt kommer bara att bli värre. Tänk på det, alla svenskar, som röstat för ökad invandring. Det är ni, som gjort förstörelsen av Sverige möjlig.

  7. Finland har haft turen på sin sida, ingen adelsman som ingen aaaaning hade, har varit statsminister där.

    • Det är inte en fråga om tur utan vilja! Krigen i Finland på 1900-talet har skapat en annan anda än den feghet som styr Riks-svenskar.

Kommentera