Invandrare klarar inte försvaret intelligenstest

FÖRSVAR/INVANDRING. Trots att försvaret behöver folk med andra språkkunskaper och kulturella erfarenheter, klarar inte en fjärdedel av utlandsfödda inskrivningsprovet. I höst ska provet utvärderas för att se om det är diskriminerande enligt DN. 

Generell intelligens är en avgörande faktor när försvaret rekryterar ny personal. Och med fler insatser utomlands och för att bättre spegla det svenska samhället har försvaret som målsättning att rekrytera fler utlandsfödda. Men inskrivningsprovet, som mäter sökandens generella intelligens, visar på stora skillnader mellan svenskföddas och utlandsföddas resultat.

Enligt en studie vid Försvarshögskolan i Karlstad, som utvärderat ansökningar till försvarets militära grundutbildning 2013, misslyckades 7,3 procent av svenskfödda män, 8,1 procent av svenskfödda kvinnor, 24,2 procent av utlandsfödda män och 24,7 procent av utlandsfödda kvinnor.

Kan det här provet vara diskriminerande mot personer som har en annan kulturell bakgrund?

– Så är det med alla begåvningstest, alla är kulturellt betingade. Det finns inget test som är helt neutralt. Men jag tror att det är språkbarriären som gör det, säger Rose-Marie Lindgren, chefspsykolog och ansvarig för provet på Rekryteringsmyndigheten

Frågorna på provet, som har varit desamma sedan 1990-talet när det fortfarande var allmän värnplikt, är framtagna för att passa en 18-årig svenskfödd, manlig population.

– Provet är gjort för att mäta det Försvarsmakten vill ta reda på och det matchar deras utbildningstjänster. Från början var det ju gjort för värnpliktiga och det var män som var 18 år, säger Rose-Marie Lindgren.

Provet är bara en del av antagningsprocessen och består av fyra delar: teknisk förmåga, spatial förmåga, verbal förmåga och logik. För att klara provet krävs betyg 4 av 9.

I höst ska provet utvärderas utifrån de personer som har gjort provet sedan den allmänna värnplikten avskaffades för fyra år sedan.

– Då kan vi se om det faktiskt är diskriminerande eller ej, säger Rose-Marie Lindgren.

-Pettersson kan tänka sig en annan anledningen än diskriminering…

21 thoughts on “Invandrare klarar inte försvaret intelligenstest

  1. Blir faktiskt chockad när jag ser att det bara krävs 4 av 9 för att ”klara” testet. Är det malajtjänster vi pratar om här?
    Minns en kamrat som fick just 4 när vi mönstrade och han uppfattade jag som skåpdum. Ingen av de som jag gjorde min tjänstgöring med hade under 7 och de uppfattade jag inte som direkt toksmarta om man säger så. Det går utför..

  2. Då får väl landet Sverige göra som de brukar: ändra så att det passar alla.

  3. En helt överflödig test i min ögon…Nog kan de väl använda dessa analfabeter som kanonmat ! Vill minnas under min lumpartid,att det t.o.m. fanns korpraler som förmodligen fuskat sig till utnämningen….. 🙂

  4. Vill påminna om att andra europeiska länder varnat att IS-sympatisörer skaffar sig militär utbildning i värdlandet för att sedan sticka och kriga för IS i hemlandet.

    • Självklart, och om jag minns rätt så får man lön m.m. under utbildningstiden på försvaret. Undra vem det är som uppmuntrar detta (samt låter dem och deras sympatisörer jobba på mig-verket och sitta i regeringen).

  5. Begriper någon varför försvaret så gärna vill ha in muslimer i försvaret, för det är väl dem det gäller?

    • Helt obegripligt men försvaret måsta väl som alla andra sjunga mångkulturens(= kultur från MENA och Afrika) lov.

  6. Det är ju naturligtvis diskriminerande att Mena-folket är dumma i huvudet men ska vi bli beskyllda för det också och sänka alla krav till en 5-årings nivå? Det är väl klart att vi måste när vi har en statsminister och en regering som är på den nivån, folket får inte vara smartare då kan de reagera på idiotin i landet.

  7. Dubai Airport är ett program som visar flygplatsen skötsel. Där har i varje fall jag inte sätt någon annan som jobbar än anställda utifrån.
    Dom har nog ingen tanke på att sänka antagningskraven.
    Det värsta är i Sverige att vi inte har sett slutet på vansinnigheterna än.

  8. Det är ett lämplighetstest, inte Mensa-prov. Om man inte klarar lämplighetsprovet, ska man kanske stanna hemma och gömma sig under mammas burka. Eller se till att man blir lämplig.

    • Eller av deras väljare! Speciellt på dom som klagar över skiten som dom har fått, fast att dom har röstat för att få det!

      • Det handlar snarare om kunskap än om intelligens. Jag tror att många röstade utifrån de kunskaper de hade då, när man sedan såg vad det ledde till började de läsa och söka nya källor. Ofta är det brist på kunskap och intresse som leder till (fler) problem.

  9. Att klara betyg 4 av 9 möjliga borde väl alla normalbegåvade personer klara av. Gör man inte det är man inte lämplig för uppgiften. Sänks kraven kommer personer att antas som inte kommer att klara av vad som förväntas. Då kan man lika gärna ta bort proven och låta alla som vill, komma in.

  10. Jaha, dags att sänka kraven här också? Allt är ju diskriminering och rasism. Sverige har ingen botten för dumheten!

Kommentera