Asylsökande ska få bättre brandkunskap

INVANDRING. Efter flera allvarliga brandtillbud har Lövånger integrationcenter satsat på att ge nyanlända asylsökande brandkunskap. En information som kan fungera som en påminnelse och förhoppningsvis förhindra en del av katastroferna.

Flera allvarliga tillbud har inträffat, där nyanlända asylsökande har skadats i bränder. En som skadats allvarligt är Mouna Abdelrahmen Ahmed, som fick ligga en månad på sjukhus med brännskador.

Daniel Haarala är brandingenjör vid Skellefteå räddningtjänst. Han tycker att det är viktigt att ge information och att upprepa och påminna.

– Har man någon gång fått en riktad information är det större chans att man kommer ihåg att göra rätt i en stressad situation, säger han.

Haarala besökte nyligen Lövånger för att prata brandkunskap med asylsökande.

Det är Lövånger integrationcenter som drivs av Michael Patterson i Skellefteå kommuns regi som står bakom initiativet.

– Vi har upptäckt att det varit flera allvarliga brandincidenter på senare tid och ville lyfta frågan, säger Michael Patterson.

Daniel Haarala tycker att brandkunskap är något alla behöver, nysvensk eller ej. Det som hänt Mouna är på ett sätt ganska typiskt, även om konsekvenserna blev brutala.

– Vanligaste brandorsaken i Sverige är att man glömt spisen, säger han.

-Pettersson tycker det är bra med brandkunskap men det räcker inte. Slitage på lägenheter är mycket större där det bor asylsökande, vattenförbrukning är enorm, tvättmaskiner ”går” sönder. Tvättider sköts inte, nedskräpning, sopsortering osv. Det är inte lätt att vara hyresvärd åt Migrationsverket…

SVT

Nyköpings hem lade år 2012 ut 4 500 kronor per lägenhet och år i AKUTA skador utöver ordinarie underhåll i Brandkärr. Totalt 8 miljoner som får betalas av samtliga hyresgäster.

Bekymmer med nya bosättare

5 thoughts on “Asylsökande ska få bättre brandkunskap

  1. Det är inte lätt när eld och elektricitet tillhör moderniteterna i ens nya tillvaro.

    Nya Sverige skall med medeltid byggas verkar det som.

  2. Ska vi lägga till trafikvett, svensk lag, folkvett, elsäkerhet….ni vet inte vad ni ställt till med ni 87%-en.

    • Sen behöver dom upplysas om att vi har sopsortering och lära dom hur det går till. Vem minns inte den gamla damen som lämnade en stekpanna på en återvinningscentral och fick böta. Kanske ett bra jobb att erbjuda till arbetssökande…. det är ju modernt med projektjobb… kanske det går att söka EU bidrag till detta. Trevlig helg!

Kommentera