Ökänd moské anklagas för att skicka unga på stöldturné

DANMARK. Centrala krafter i Århus ökända moské har systematiskt manipulerat unga muslimer till att begå brott för att samla in pengar till det heliga kriget. Det hävdar en mångårig vän till ett antal unga män, som på senare år har rekryterats av radikala islamister i moskén.

2014-04-14_1826

-Tyvärr, jag har flera vänner som har blivit radikaliserade i moskén och efter det tagits för tagits för snatteri och inbrott. Och det är unga pojkar, som har aldrig tidigare haft problem med lagen. De talas mycket tyst om det men för mig och andra som har känt dem i många år, döljer de inte det faktum att det är något de har uppmuntras till i moskén. De säger att det är deras plikt att bidra till det heliga kriget, och att de kan göra det genom att stjäla från otrogna, säger källan.

Av rädsla för repressalier från grupper runt moskén vill han inte gå ut med sitt namn offentligt men BT vet hans fullständiga identitet. Källan är vuxit upp sida vid sida med, bland annat den 21-åriga Victor Kristensen, som förra året reste till Mellanöstern och deltog i en självmordsattack efter att ha rekryteras av islamister.

Moskén, som anklagas för att ligga bakom anstiftan till brott, ligger vid Grimhøjvej nära Gellerupparken i Århus västra utkant. Adressen har i många år varit samlingsplats för så kallade salafister, som hyllar gamla islamistiska ideal och är motståndare till allt modernt och västerländskt. Moskén sätts även i samband med flera fall av terrorism och heligt krig. Det har framkommit att av 27 ungdomar från Århus som har rest till Syrien för att delta i inbördeskriget har 22 dagligen besökt moskén.

Källan, som BT är i kontakt med, kommer från distriktet, där moskén har sin största församling. Han beslutade att berätta om sina upplevelser, eftersom moskéns ledare förnekar att de har något ansvar för de handlingar som begåtts av deras unga radikala besökare.

-Jag blir arg när jag ser att de bara skjuter ifrån sig ansvaret och låtsas som om de ingenting vet av det som händer. Sanningen är att de vet allt. Flera av mina vänner har sagt att stöldgodset från deras rövar-turnéer har levererats till och säljs i moskén. Och när unga pojkar plötsligt får för sig att resa ut i krig är det inte något som händer av sig självt. Det kräver att någon med rätt kontakter planterar idén i deras huvuden och hjälper dem att komma bort. Folket i moskén har förstört så många liv, och det är dags att de ställs till svars, säger källan, som känner fyra av de ursprungliga 22 personer från Grimhøjvejmoskén, som åkt till kriget i Syrien.

Tidigare imamen Ahmed Akkari arbetade i flera år som en återkommande gästpredikant i den ökända moskén. Han lämnade miljön för flera år sedan och känner därför inte till de aktuella fallen, men han säger att det är mycket troligt att centrala krafter i moskén har uppmuntrat till brott på det sätt som beskrivs.

-Både på Grimhøjvej och i många andra moskéer finns det en ganska utbredd uppfattning att islam och väst är i krig, och att det rättfärdigar vissa åtgärder, som annars är inte acceptabelt. Detta gäller bland annat brott mot otrogna. Jag vet att vissa imamer välsignar det som en legitim krigshandling. Men de flesta är mycket noga med att inte be om något direkt, eftersom de såg sig själva kan få problem med polisen, säger Ahmed Akkari.

BT 

4 thoughts on “Ökänd moské anklagas för att skicka unga på stöldturné

  1. Jag undrar alltid, finns det någon som trodde något annat? Finns det någon som blir förvånad?

  2. Det är bra att det kommer fram hur de använder sina ”kulturcentra”, sina moskéer så kanske vi kan förhindra att flera byggs.

  3. Det är därför man inte kan ta den religionen på Allvar,
    för bakom den religiösa fasaden begår man och uppmanar
    till människans lägsta instingter!

Kommentera