Irans president Raisi är död – kraschade helikoptern hittad utbrunnen

UTRIKES. Irans president saknas rapporterades i går. Idag meddelas att president Ebrahim Raisi har dött efter gårdagens helikopterolycka, bekräftar en myndighetskälla för Reuters. Även Irans utrikesminister Hossein Amirabdollahian och ytterligare sju personer ombord har dött i olyckan. Uppgifterna bekräftas även av iranska medier.

Iran’s President Ebrahim Raisi blev 63 år gammal.

Under natten hittades helikoptern efter flera timmars sökande och i iransk tv rapporterades att det initialt inte syntes några tecken på liv vid olycksplatsen. Vraket efter helikoptern uppges enligt Reuters vara helt utbrunnet och bilder i iransk tv visar hur den har kraschat i en bergssluttning.

Helikoptern försvann i ett avlägset bergsområde 60 mil nordväst om huvudstaden Teheran och nära gränsen mot Azerbajdzjan under lördagseftermiddagen.

Den ultrakonservative Raisi tog över presidentposten 2021. Hans plötsliga död sker vid en tidpunkt då Iran tampas med internt missnöje mot ekonomiska svårigheter och kvinnors bristande rättigheter, såväl som med relationerna med en bredare omvärld.

Irans president Ebrahim Raisi föddes 1960 och växte upp i den iranska storstaden Mashhad. Han inledde teologiska studier som 15-åring i shiitiska skolan i Qom och har haft en rad höga befattningar inom Irans rättsväsende efter islamiska revolutionen 1979.

Utsågs av dåvarande högste ledare ayatolla Ruhollah Khomeini till en kommitté som översåg en beryktad rättsprocess 1988. Omkring 5.000 politiska fångar avrättades i processen.

Var Irans högste åklagare 2014–2016. Raisi ställde upp i presidentvalet 2017, men förlorade mot sittande Hassan Rohani.

Kandiderade åter 2021. Endast sju kandidater tilläts ställa upp efter beslut i mäktiga Väktarrådet. Raisi fick 72 procent av rösterna och tillträdde sommaren 2021.

Presidenten Ebrahim Raisis död lär inte påverka Irans politiska system eller stabilitet. Den verkliga makten i Iran ligger hos landets högste religiösa ledare ayatolla Ali Khamenei. Därtill finns flera politiska institutioner som styr landet, så som väktarrådet, expertrådet och parlamentet, 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Irans president Raisi är död – kraschade helikoptern hittad utbrunnen

  1. Ministrarna befinner sig sannolikt hos Iblis i Jahannam. 72 getter var istället för 72 jungfrur.

  2. Och kräken i FN’s säkerhetsråd höll en tyst minut för massmördaren !

    De jävla idioterna har totalt förlorat all respekt de en gång hade, nu är de styrda av muslimska och andra diktaturer.
    T.ex. sitter Kina, Ryssland, Saudiarabien och Kuba i FN’s råd för mänskliga rättigheter, kan det bli mer absurt, varför sitter inte Ryssland med, de hade ju passat bra där också !

  3. Mullan fich dubbelt straff, först ”hård landning” sedan bränd på bål.

    10
  4. Det är något mysko med ”olyckan”? Enligt uppgifter från Iran, så var det 3 helikoptrar som flög, varav 1 med de 2 toppmännen. Varför skulle det då ta så lång tid att hitta nedslagsplatsen? Eller flög alla helikoptrar in i samma bergssida? Och/eller 3 sabotage mot höjdmätarna.

    En kupp i Iran?? Eller defekta reservdelar? Åldern på helikoptrarna kräver sannolikt extra mycket underhåll (reservdelar).

    Vem/Vilka tjänar på olyckan? USA/UK resp Ayatollan!

    5
    3
  5. -Better the devil you know…

    Det kommer garanterat någon mycket värre istället.

    6
    1
  6. Det är kanske början på slutet för en vidrig teokratisk islam-diktatur. Hoppas det!!!

    38
    1
  7. Vi ska nog inte glädjas för mycket att en genuint ond människa är borta. I Iran går det tretton onda människor på dussinet. Vi kan inte utrota ondskan i den delen av världen, bara isolera den så mycket som möjligt.

    58
    2

Kommentera