Två 16-åringa invandrare döms efter en s.k. felskjutning för mord

BROTTSLIGHET. Västmanlands tingsrätt, mål: B 4341-23, meddelade igår dom gällande en dödsskjutning i Bjurhovda i Västerås den 9 juli 2023. Domstolen dömer en 16-åring för mord till fyra års fängelse och en annan 16-åring för anstiftan av mord till fyra års sluten ungdomsvård. Tre män, hemmahörande i Västerås, var åtalade för medhjälp till mord men frikänns på denna punkt av tingsrätten. Två av dem döms i stället för grovt skyddande av brottsling. Den tredje mannen frikänns från ansvar även på denna punkt.

Den 9 juli 2023 sköts en 18-årig man till döds utanför den villa i Bjurhovda där han bodde med sina föräldrar och syskon. Mordet har av vittnen beskrivits som en ren avrättning. Det har varken under förundersökningen eller vid huvudförhandlingen framkommit något begripligt motiv till varför 18-åringen sköts. Tingsrätten konstaterar därför att det sannolikt rört sig om en s.k. felskjutning. Vem som var den tilltänkta måltavlan har inte framkommit.

De två dömda, som var 16 år vid gärningstillfället, träffades på ett HVB-hem på västkusten. En av dem fick ett uppdrag att för en ersättning om 150.000 kr skjuta en person i Västerås. Han kom överens med sin kamrat om att denne skulle utföra uppdraget och sedan skulle de dela lika på ersättningen för skjutningen. Vem som var den ursprungliga uppdragsgivaren har inte framkommit.

De tre män som åtalats för medhjälp för mord tog emot den 16-årige skytten när han kom till Västerås och hjälpte honom bl.a. med telefon och transporter. De frias dock från ansvar för medhjälp till mord eftersom bevisningen inte varit tillräcklig för att visa att de kände till vad 16-åringen skulle göra. Två av dem döms dock för grovt skyddande av brottsling eftersom de bl.a. hjälpt 16-åringen att efter mordet lämna Västerås trots att de då känt till vad han gjort.

Den dömde skytten är tidigare dömd för bl.a. synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord till sluten ungdomsvård. Med hänsyn till de synnerligen försvårande omständigheter som förelegat anser tingsrätten att sluten ungdomsvård inte är en tillräcklig reaktion från samhällets sida. 16-åringen döms därför trots sin ålder till fängelse.

De två 16-åringarna ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.

De dömda är:

  • Ridwan Mohamed, född 2007, döms för mord och grovt vapenbrott till fängelse i 4 år. Advokaten ska få ersättning av staten med 477.105 kronor.
  • Gabriel Suljovic, född 2006, döms för Anstiftan av mord till Sluten ungdomsvård 4 år. Advokaten ska få ersättning av staten med 608.004 kronor.
  • Eric Backman, född 1993, döms för narkotikabrott x 17 till 6 månaders fängelse. Advokaten ska få ersättning av staten med 31.331 kronor.
  • William Da Ros, född 1999, döms för grovt skyddande av brottsling och en massa narkotikabrott till Fängelse 2 år 3 månader. Advokat och målsägarbiträde ska få ersättning av staten med 1.084.692 kronor.
  • Hakan Kahrobaei, född 1997, döms för Grovt skyddande av brottsling och ringa narkotikabrott till fängelse i 1 år och 6 månader. Advokaten ska få ersättning av staten med 621.679 kronor.
  • Faris Karo, född 1984, frikänns. Advokaten ska få ersättning av staten med 515.726 kronor.
  • Anders Dong Hyun Olsson, född 1996, döms för flera narkotikabrott till samhällstjänst i 100 timmar. Advokaten ska få ersättning av staten med 16.541 kronor.

Kort ur domen: Ridwan Liban Mohamed har dödat Karwan Amin Mirza genom att omkring kl. 19.30 den 9 juli 2023 ha skjutit honom med flera skott från en pistol. Skotten träffade i huvudet, bröstkorgen, ena benet och ena armen.

Gabriel Suljovic har – ensam eller tillsammans och i samförstånd med andra personer – förmått Ridwan Mohamed att utföra ett mord i Västerås vilket fullbordades genom mordet på Karwan Amin Mirza den 9 juli
2023 på Pilspetsgatan, Västerås stad, i enlighet med vad som anges ovan i åtalspunkt 1.1. Gabriel Suljovic har från mitten eller slutet av juni 2023 och fram till mordet uppmanat Ridwan Mohamed att utföra mordet, kommit överens med honom att de skulle dela och sedan delat på pengarna de fick för uppdraget, ordnat med resan till Västerås, hållit kontakt med honom och knutit honom samman med personer som främjat Ridwan Mohameds utförande av mordet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Två 16-åringa invandrare döms efter en s.k. felskjutning för mord

  1. Hur kan det vara en felskjutning, jag menar, det är väl alltid fel att skjuta ihjäl varandra.
    Eller kanske inte när rätt klientel får en kula…

  2. Kan vara något för tv 4 att granska . Särskilt uppkomsten av jargong som då inte är något enskilt fall bland SD. Utan mera ett resultat av fel sjutningar utan för den förväntade kretsen

  3. Löjligt låga straff

    GULLANDET FORTSÄTTER ÄVEN MED TIDÖPARTIERNA I REGERINGSSTÄLLNING

    OFFRET SKITER MAN I. DET ÄR SVERIGE 2024

    20
  4. Dessa utlänningar ska överlämnas till hemlandets myndigheter för straffavtjäning och introduktion till hemlandets seder och bruk.

    22

Kommentera