Mängden kärnkraft avgör elpriset

ENERGIPOLITIK. Mängden kärnkraft blir avgörande för egenskaperna och kostnaderna i elsystemet. Det menar energikonsulten Bengt J. Olsson som modellerat Svenska kraftnäts elektrifieringsscenarier. Hans eget scenario med endast planerbar kraft kommer ut billigast. Tyvärr är det knappast realistiskt, menar han. ”Ibland tycker jag man tänker för kortsiktigt”, säger han till Tidningen Näringslivet.

Det är ingen brist på el när det blåser. Miljöpartiets förslag är inte lösningen för elbristen när det inte blåser. Bild: Steget Efter

Läs gärna hela artikeln på Tidningen Näringslivet

Några korta avsnitt:

Svenska kraftnät har enligt Bengt J. Olsson i sina scenarion räknat på en kapacitetsfaktor på 41 procent för landbaserad vindkraft och 47 procent för havsbaserad vindkraft, vilket han tycker är lite märkligt. – Det är lite optimistiskt skulle jag säga eftersom dagens installerade landbaserade vindkraft ligger på cirka 28 procent i kapacitetsfaktor.

För kärnkraften är livslängd på kraftverk och framför allt diskonteringsräntan viktiga nyckeltal eftersom den största kostnadsposten för ett kärnkraftverk är själva investeringen. Driftskostnaden är förhållandevis låg jämfört med byggkostnaden. Här väljs, precis som Svenska kraftnät valt, en diskonteringsränta (kalkylränta) på 6 procent för alla kraftslag och i kärnkraftens fall är livslängden 60 år. Diskonteringsräntan ska avspegla avkastningskravet, både med hänsyn till faktiska kapitalkostnader och de risker som finns vid investeringar.

Vattenfall har aviserat att man vill livstidsförlänga sina reaktorer till 80 år och att Svenska kraftnät (sida 95) själva i EP-scenariot räknar med en livstidsförlängning av samtliga reaktorer till 80 år.

Man kan diskutera huruvida ett havsbaserat vindkraftverk verkligen håller i 25 år ute i havet också.

-Pettersson är inte energiexpert men tror att systemet vi hade med kärnkraft och Vattenfall var ett av världen bästa, miljömupparna har ett stort ansvar för att de förstörde det gamla och en stor mängd natur med alla nya vindkraftverk.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

1 thoughts on “Mängden kärnkraft avgör elpriset

  1. Trodde det hette verkningsgrad men tydligen inte. Det är väl bara för Sv Kraftnät att kontrollera med ställen typ Shetlandsöarna där det blåser jämt, tror dom ligger på just 28% som Bengt säger.
    Jag har lösningen! Alla S,MP,CP, och kommunister stänger av sin kyl o frys, samt kastar ut elspis med ugn, även micron åker, kan ju räcka med att man tar alla proppar för dessa så kan vi normala svenskar få lägre energipriser och njuta som vanligt. Ett win/win för miljötalibanerna. Slutar dessa sedan andas för att minska CO2 utsläppen är det ännu bättre.

    33

Kommentera