Fel knä opererades i Västerbotten

SJUKVÅRD. Det mesta gick fel vid en knäoperation i Västerbotten. Trots att det ben som skulle opereras var markerat opererades istället det friska knät, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Region Västerbotten

Patienten i fråga skulle genom gå en planerad operation av ett knä vid ett sjukhus i länet. Knät var markerat enligt rutin inför operationen, men trots det opererades fel knä.

Region Västerbotten har själva utrett fallet och kommit fram till ett antal orsaker som bidragit till misstaget, bland annat bristande kommunikation inom operationsteamet och att markeringen inte var synlig inom operationsfältet.

Det knä som ursprungligen skulle opereras har åtgärdats vid ett senare tillfälle. Att fel knä opererades har dock bidragit till negativa konsekvenser i patientens dagliga liv, enligt regionen.

Nu har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

Region Västerbotten anger inte vilket sjukhus det gäller, men det finns tre att välja på. Norrlands universitetssjukhus, Nus, i Umeå är länssjukhuset. Skellefteå och Lycksele lasarett är länsdelssjukhus. En stor del av länets knäprotesoperationer och titthålsoperationer av galla och tjocktarm görs i Skellefteå och höftprotes-, fetma-, ljumskbråcks- och framfallsoperationer i Lycksele.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Fel knä opererades i Västerbotten

  1. Det är bra om operations-teamet kan kommunicera.
    Problemet löstes dock med en ”lex Maria”.
    Eller?

    27
  2. Hände samma sak med farsan då läkaren började undersöka fel ben efter en propp.
    Jag frågade ”läkaren” om han visste vad vänster och höger är av benen som drabbats.
    Ojdå fick jag som svar och ursäkta, men inte en invandrare men inte ursvensk, och vit.

    Visst, kan vara lätt att göra misstag ibland, gör jag också.
    Men att operera fel ben, då lär jag kolla noga innan kniven sätts in så det blir rätt.

    29
    1
  3. Är det Lycksele som utfört ingreppet är jag inte det minsta förvånad !!

    30
    1
    • Svårigheten att rekrytera Läkare med adekvat kompetens är förmodligen stor i Västerbotten och även i övriga norra Norrland.Så man får väl kanske inte alltid den kompetens man behöver allra mest.Hur kommunikationen mellan operationsteamet där många är inblandade gått till kan man ju bara undra och sia om.Patienten får väl tacka Gud att det inte var något i hjärnan som skulle opereras….

      36
      2

Kommentera