Kungaparet av Danmark välkomnas till Sverige

KUNGAHUSET. Deras Majestäter Konungen och Drottningen av Danmark anländer till Stockholm den 6 maj ombord på kungaskeppet Dannebrog för det nytillträdda kungaparets första statsbesök. Kungen och Drottningen av Danmark ros till Kungl. Slottet med Vasaorden.

Kungaskeppet Dannebrog, byggd i Köpenhamn och sjösatt 1932

För första gången på flera årtionden tar kungaslupen Vasaorden emot en gästande statschef till Stockholm. Det danska kungaparet seglar in i Stockholm med kungaskeppet Dannebrog. Efter förtöjning färdas de danska gästerna i kungaslupen Vasaorden till Skeppsbron tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel. Under rodden hälsas de danska gästerna med kanonsaluter från Kastellholmen och Skeppsholmen.

På Skeppsbron, nedanför Kungl. Slottet, tar Kungen och Drottningen emot Danmarks nya kungapar.

På Skeppsbron inspekterar Kungen och Kung Frederik ett grenadjärkompani ur Livgardet varefter riksdag och regering tar emot de kungliga gästerna i Rikssalen på Kungl. Slottet.

Vasaorden, byggdes 1774 för Gustav III, men totalförstördes i en storbrand på Galärvarvet 1921. 1923 sjösattes en kopia.

Ta del av hela programmet för statsbesöket

– Pettersson tycker det är skönt att det danska kungaparet tar sig hit sjövägen från Köpenhamn till Stockholm. Det tar några dagar med skeppet Dannebrog, i stället för att flyga på en knappt timme. Dannebrogs besättning består av nio officerare, sju sergeanter och 36 värnpliktiga – alla utvalda från Marinen.

Jag tror inte det skulle fungera i Sverige utan att avundsjukan vaknade och media började gapa om kostnader.

Danmarks kung Frederik X och Danmarks drottning Mary

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Kungaparet av Danmark välkomnas till Sverige

Kommentera