Vegan portas från läkarutbildning

UTBILDNING. Jasper Forfang Righard studerar till läkare i Lund men kan inte fortsätta utbildningen eftersom han vägrat delta i ett moment där en fårhjärta skulle dissekeras, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Jasper Forfang Righard är vegan och kan inte bli läkare som är hans drömyrke. Bild: SVT

Överklagandenämnden för högskolan ger de kursansvariga, som menar att det inte finns något rimligt alternativ, rätt.

Jag trodde inte att det skulle vara ett problem att vara vegan och bli läkare, säger studenten Jasper Forfang Righard till kanalen. Han hoppas nu hitta en läkarutbildning där det inte förekommer dissekering av djurdelar.

-Pettersson tycker Jasper ska söka sig till en annan yrkesbana. Att inte kunna skära i ett får som är dött tyder på att herr Forfang Righard har en fanatisk inställning. Hur ska han kunna medicinera patienter då många läkemedel innehåller animaliska produkter. Några ämnen som kan finnas i mediciner och kan komma från djurriket är laktos, gelatin, lanolin, magnesiumstearat och stearinsyra.

Många läkemedel är också framforskade med hjälp av djurförsök.

En vegan tar avstånd från utnyttjande och dödande av djur, i alla utsträckningar. Förutom att man inte äter några animaliska produkter, det vill säga alla typer av kött, så som nötkött, fläsk, lam, kanin, fågel, fisk, skaldjur osv. och livsmedel som produceras av djur, så som mjölk, ost, yoghurt, ägg, honung osv. så tar veganen avstånd från användandet av sådana produkter.

***

TIDIGARE 2024-04-25 Läkarstudenter kräver att slippa vaccinera

SJUKVÅRD. Allt fler läkarstudenter vill ha individuella undantag under utbildningen. I en debattartikel i Läkartidningen efterlyser nu lärare vid flera lärosäten en nationell samsyn kring hur man ska hantera problemet.

Det kan exempelvis handla om att studenterna har ett personligt motstånd mot abort eller vaccinationer, att inte de vill undersöka patienter av motsatt kön eller vägrar delta i moment som bygger på djurförsök.

Erik Malmqvist, docent i medicinsk etik och lektor vid Göteborgs universitet, tycker inte att studenterna ska kunna slippa vissa uppgifter, och påpekar att de har friheten att välja var och med vad de vill jobba.

Läkarutbildningen är legitimationsgrundande, så vi anser att det är viktigt att alla kan grundläggande delar i alla moment, säger Malmqvist till Göteborgs-Posten.

Läkartidningen

-Pettersson tycker att de som vill särbehandlas av olika skäl ska välja ett annat yrke, och helst gallras bort innan de börjar utbildning.

Jag har läst om kassörskor i snabbköp i London som ber kunder som handlar alkohol gå till en annan kassa när de ska betala. En chaufför på ett åkeri vägrade leverera sprit till krogar i Köpenhamn, restaurangpersonal som vägrar arbeta med fläsk osv.

Det är många som är på fel plats i världen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Vegan portas från läkarutbildning

  1. Helt rätt beslut. Undrar när djurrättsaktivister ska demonstrera mot halal och kosherslakt, nej visst så dum jag är, för det kommer aldrig att ske. De är ju en del av extremvänstern.

  2. Skulle aldrig vilja ha en vegan till läkare. Deras hjärna fungerar inte optimalt vilket innebär att den antagligen kommer att feldiagnosticera dig. Detta eftersom dennes hjärna är svältfödd på viktiga proteiner, mineraler och vitaminer.

    21
    2
  3. Det självklara I detta är ju kunskaps in hämtning.
    Nästa fråga är ju att.mat vanorna får ju.inte påverka kunskaps basen. Alltså han är ju oduglig som läkare . Han passar ju uppenbart dom häxdoktor i någon jungel någonstans.
    Det är ju meningslöst att utbilda idioter med konstiga religiösa ider

    24
    3
  4. Då kan Jasper i konsekvensens namn aldrig åka i ett diesel- eller bensindrivet fordon. De går på bl.a. slaktavfall. Undrar om ha har tänk på det?

    42
  5. Konsekvensanalys verkar de flesta tappat i livet innan man går vidare eller klättrar upp högt i ett träd utan säkerhetslina eller hoppar i vattnet utan att kunna simma, men de är väl lättkränkta som i mycket annat eller någon annans fel?

    42

Kommentera