Postnord: “Vi kan behöva avsäga oss uppdraget”

POSTEN. Postordning infördes i Sverige 1636 på initiativ av Axel Oxenstierna. Den innebar att det skulle finnas en postiljon med uppdrag att befordra (transportera) posten en mil på två timmar; den som tog längre tid på sig skulle bli avsatt och straffas med åtta dagars fängelse ”vid vatten och bröd”.

En byggde upp och en rev ned. Bilder från Wikipedia

Sedan hoppar vi till Ulf Dahlsten, som var politiskt aktiv och arbetade som socialdemokratisk statssekreterare i Industridepartementet 1982–1983, hos statsminister Olof Palme i Statsrådsberedningen 1983–1986 och vid Kommunikationsdepartementet 1986–1988. Dahlsten blev generaldirektör för Postverket, från 1988 till 1994, och därefter koncernchef för Posten AB till 1998.

Nu kritiseras posten kraftig för mängder av förseningar och felaktig hantering av posten och Postnord menar att regeringen bör ge företaget upp till fem dagar att dela ut brev.

De menar att om regeringen inte agerar kan de tvingas avsäga sig uppdraget, rapporterar Dagens Nyheter.

Under de senaste två åren har Postnord brutit mot det lagstadgade målet om att minst 95 procent av breven ska komma fram inom två dagar. Nu kräver man svar från regeringen om att lätta på kravställningen. – Om inget händer kan vi behöva avsäga oss samhällsuppdraget, säger Postnords vd Annemarie Gardshol och vem ska då dela ut posten till svenska folket?

Annemarie Gardshol. Pressbild Postnord är ett statligt bolag. Inga chefer i statlig verksamhet borde ha den här typen av extremhöga löner. Med sina 899.083 kronor (2024) i månaden tjänar Gardshol nästan fem gånger mer än Sveriges statsminister. Det är lika mycket som 30-35 brevbärarlöner. Bara 2022 års löneökning motsvarade omkring sex brevbärar- eller postchaufförslöner, enligt Seko.

Brevbärarupproret

-Pettersson har noterat att det skickas mycket färre brev idag en tidigare, samtidigt ligger morgontidningen i brevlådan varje morgon oavsett väder och trots att jag bor ute i skogen. Dagligen kör större och mindre budbilar förbi och lämnar paket till dem som beställt varor, exempelvis Apoteket levererar 1-2 dagar efter beställning. Varför ska då posten behöva fem dagar för att dela ut brev.

Kan inte Gardshol med sin hyfsade lön fundera på om breven går att samköra med tidningar och/eller paket?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Postnord: “Vi kan behöva avsäga oss uppdraget”

  1. Misstänker det finns privata aktörer som gärna tar över uppdraget mot viss ersättning, då kan Postnord gå konkurs utan att det gör något.

  2. En årslön på 11 000 000! Verkar helt vettlöst att detta kan godkännas inom statlig verksamhet! Fräckheten är total! ”Styret” har tappat fotfästet.
    Och på toppen vill man inte längre dela ut post. Det är olönsamt!
    Posten är inget affärsdrivande verk. Det är en serviceinrättning.

    21
  3. Min yngsta bror gick bort för en månad sedan och jag åtog mig att sända ut dödsannons och tack kost. Han hade många vänner, bekanta och släktingar som skulle meddelas. Många har inte lokaltidningen eller så har de den andra. Det är dyrt nog med den ena. Det var sextio sjuttio som skulle meddelas. Som tur var så hade jag epost-adresser till de flesta.

    Jag tycker att man borde sätta ut epost-adresser på blomlappar och fondpapper. Frivilligt förstås. Det finns de som inte vill skylta med sin epost-adress. De skulle bli enklare och billigare. Då skulle man kunna skriva några personliga rader och kanske skicka med ett fotografi på alla blommorna.

    3
    1
  4. De flesta av postbilarna finns på parkeringen i Falsterbo, i färd med att ”surfa”.

  5. Stäng skiften. Enda skillnaden blir att jag slipper mejl om paket som skall hämtas, som jag aldrig beställt.

    12
  6. Vore nog inte fel att avsäga sig uppdraget, kommer inte att märkas någon skillnad.

    13
  7. En stor del kan spåras till när Posten gick ihop med den danska posten och som hade mycket stora pensionsavgångar med mycket generösa villkor och allt blev Post-Nord.

    Men, att det skulle behövas dubbla distributionskedjor är både dyrt ineffektivt och inte miljövänligt.

    Tidningsdistribution, paketdistribution och postdistribution skulle kunna sampordnas betydligt effektivare.

  8. Dottern har skickat bjudningskort till dop. Hon berättade att hon köpt Frimärken för 660kr!!!! helt ofattbart. jag svarade muntligen tänker inte köpa frimärke för 19kr

    11
    1

  9. …med lätt vemod tycker jag mig tråna tillbaka till försommaren 1955…mucka från plugget denna sommar, inte fyllda 15 bast började jag knega på Sthlm 5 på Nybrogatan i Städernas stad med att dela ut Post i distrikt 42 har jag för mig(?)…hälften av distriktets bostäder bestod av lägenheter utan hiss 4tr.över gården…turer per dag bestod av 3st/pr dag utom på lördagar då va det end.2st. Lönen 242 bagis pr/mån…de ansågs vara en hyfsat skaplig lön då för en 14 årig trappsnigel…ur slafen senast 05:00 för hinna serva Östermalmsadeln med riktig och viktig post senast 06:00 med 1:a turen (rekl.post existera knappt då)
    De sniglar som va riktigt näriga kunde då få åta sig att dela ut Dagstidningars news utöver de vanliga 3 turerna, men de ex.lönepåslag på c:a 40 bagis tyckte iaf det inte jag de va värt att hoppa ur bingen 03:00 för…de va tider de, då va Posten en viktig orsak till att Sverge då en gång funkade!

    18
  10. Det enda marknaden som PostNord konkurrerar på idag är paket/tyngre gods. Går det dåligt med brev så höjer de raskt priserna för vanliga konsumenter, istället för att kanske prova med att sänka och få folk att skriva mer.

    (..och varför i h-e ska vi ha GD:ar sittande snart överallt med otroligt höga löner?)

    18
  11. Posten tog vad jag minns över danska postverksamheten för några år sedan. Avtalet i sammanhanget var vad jag minns utformat så att det skulle kosta enorma böter och skadestånd om utdelning etc inte fungerade. I Danmark är det INTE 2-dagarsutdelning. Det spekulerades för några år sedan att svenska posten täckte förluster i Danmark, men redovisade förlusterna i Sverige, typ!

    Det är dags att flytta statliga mediastödet till PostNord och uppdra åt posten att distribuera Sveriges tidningar utan kostnad – och alla andra försändelser som kan medföras samtidigt.

    14
  12. Det är ett skandinaviskt problem. Största misstaget var när posten gick ihop med danska posten som är och var ett ekonomiskt slukhål. Sedan ska vi sluta upp med att tillsätta utländska medborgare, i detta fall norsk, på ledande positioner.

    23
    • Det enda möjligheten är att lägga ned post nord . Sycka och sälj till andra post bolag. Post haveriet började ju.med centerpartiet ococh Maud Olofsson som gjorde idiot affärer med danska postverket och kol kraft .
      Bara konstigheter att börja dra in skatter och avgifter på tveksamt grunder borde få dom flesta att agera.
      Alldeles för många försändelser försvinner med konstiga förklaringar då man htersänder baket man inte orkar dela ut eller rent av stjäl. . Den riktiga höjdare är ju när man vägrar dela ut post försändelser . Som till tessla och deras numerplåtar.
      Just dett med fack föreningar är något man måste åtgärda. . Bara beteendet att beblanda sig i andra företag samt avskeda dom som inte håller med om politiska åsikter . Problemet är igentligen inte post nord utan snarare fackföreningar som struntar fullständigt arbetsmarknadens spelregler .ett bra förslag är avskeda samtliga anställda som är medlemmar i fackföreningar och starta nya fackföreningar som åtminstone är demokratiska.

  13. Det är ju ett skämt att skattefinansierad post inte fungerar. Amerikanska posten har, som exempel, fått stå på egna ben sedan starten. Inte en cent i skattepengar. Då blir man tvungen att, inte bara bära sina kostnader utan även gå med vinst och då hitta sätt att göra det på. Gissningsvis är fungerar den svenska posten som andra statliga företag, illa eller inte alls. Klarar man sig inte trots skattefinansiering är något allvarligt fel med hela organisationen.

    41
  14. Postnord är sådär på brevutdelning, finns å andra sidan ingen att jämföra med. På paket är de någonstans i mitten, inte bäst, inte sämst. Sämst erfarenhet har jag av UPS. De brukar ju ljuga om att de varit vid dörren och sökt, medan de i själva verket skickar paketen direkt till utlämningsställe trots att leverans till dörr har betalats. Så gör mig veterligen inte Postnord i vart fall.

    Aktiebolag som ägs av stater skulle gärna kunna ha rimligare chefslöner. Men generellt tycker jag bolag skall bestämma själva.

    18
    2
  15. En stor del av problemen kan spåras till det som Henrik Jönsson tog upp i sin senaste video. Inom den offentliga sektorn har nepotism och kvotering tagit över i rekryteringsprocessen. Videon tål att ses om.

    18

Kommentera