USA med allierade försöker blockera Nordkoreas kärnvapenprogram

UTRIKES. USA och Sydkorea har startat en arbetsgrupp som syftar till att hejda flödet av resurser som kan hjälpa Nordkoreas framskridande kärn- och missilprogram, rapporterar Newsweek.

Denna bild släppt från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå visar Kim Jong-Un som inspekterar en ballistisk raketuppskjutningsövning på en okänd plats

Den bilaterala Enhanced Disruption Task Force (EDTF) höll sitt första möte på tisdagen 26 mars i Washington, DC, vilket markerar början på dess försök att motverka nordkoreanska ansträngningar att kringgå sanktioner, sade det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

EDTF skapades mitt i oro över Kim Jong Uns ansträngningar att öka sin kärnvapenarsenal.

Förra året uppmanade den nordkoreanske ledaren regimen att öka produktionen av stridsspetsar, vilket trotsade FN: s säkerhetsråds omfattande sanktioner. I en rapport som publicerades på onsdagen presenterade den Nordkorea-fokuserade analysgruppen NK Pro satellitbilder som visar nybyggnation vid ett misstänkt kärnvapenkomplex.

Företag och personer som spelar en roll i att smuggla denna resurs till det tillbakadragna landet bör straffas med oberoende sanktioner, enades arbetsgruppsmedlemmar enligt Yonhap News.

EDTF kommer att utforska en mängd olika metoder för att störa Pyongyangs oljeanskaffningskanaler.

Dessa inkluderar att avslöja dess ”aktiviteter för att undvika sanktioner, se över alternativen för autonoma sanktionsutnämningar och att engagera privata sektorn och tredjepartsaktörer i hela regionen som underlättar – antingen medvetet eller omedvetet – Nordkoreas (Demokratiska Folkrepubliken Korea) oljeanskaffningsnätverk.” sa utrikesdepartementet med hjälp av Nordkoreas officiella namn.

Nordkoreas ambassad i Kina svarade inte omedelbart på en skriftlig begäran om kommentar.

Den nya analysen av satellitbilder visade att arbetare har byggt ett annex längs en påstådd plats för anrikning av uran nära Pyongyang. NK Pro påpekade att strukturen i storlek liknar anläggningar som byggdes för att inrymma centrifuger vid kärnkraftverket i Yongbyon 2013 och 2021.

I september gav Kim order om att ”exponentiellt öka kärnvapenproduktionen för att realisera alla typer av kärnvapenattacksmetoder och distribuera dem till olika militära grenar.” Samtidigt fortsätter regimen att testa raketer, inklusive de som den säger kan förses med kärnstridsspetsar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “USA med allierade försöker blockera Nordkoreas kärnvapenprogram

  1. Den lille köttbullen verkar ökat i volym igen, medans folket svälter och få se sina slantar gå till väders och reta världens styrande?

    4
    2
    • Lite väl sent att göra det dessutom är Irans kärnvapen ett större problem och värme blir det om dessa börjar samarbeta . Och särskilt om Putin blandar sig i .

      1
      1

Kommentera