Jesu död

HISTORIA. Det var under den judiska Pesach-högtiden som Jesus från Nasaret red in i Jerusalem. Inom kristendomen firas påsken till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse, samt till de tal han höll. Den judiska påsken, pesach har sitt ursprung i det osyrade brödets högtid då man åt osyrat bröd i skördeperiodens början och herdarnas våroffer då varje familj åt av ett lamm. Dessa fester har kommit att knytas till berättelser om uttåget ur Egypten, cirka 1200-1300 f.Kr., den natt då enligt judisk tradition påsklammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk.

År 33 e.Kr greps en drygt 30-årig judisk man vid namn Jesus av romerska soldater. Han ställdes inför rätta och dömdes som upprorsman och avrättades senare genom korsfästning utanför Jerusalems stadsmurar. Ingen hade då kunnat ana att händelsen skulle bidra till att forma en ny världsreligion.

Utifrån ett källkritiskt perspektiv är den etablerade uppfattningen bland nutida forskare att den historiske Jesus sannolikt existerade. Men vi vet egentligen inte mycket om Jesus barndoms och ungdomstid. De källor vi använder är främst evangelierna som växte fram ur lärjungarnas predikningar.

Vid tiden för Jesu födelse, troligen år 4 f.Kr, befann sig judarnas land under romersk ockupation. Det var det året då den judiska kungen Herodes dog, och landet delades upp mellan hans tre söner.

Enligt Matteusevangeliet var Jesus far timmermannen Josef, som tillhörde kung Davids ätt. David var den store judiske kungen som hade fredat Israel från utländskt beroende tusen år tidigare. Nu väntade många judar på en Messias, en Guds son, som skulle kasta ut romarna från Palestina. Och många trodde att Jesus var den Messias som de väntat på.

Området som idag kallas Israel-Palestina var ett oroligt land redan på Jesu tid.

Jesus verkade främst i landskapet Galiléen där han samlade tolv lärjungar kring sig som symboliserade Israels tolv stammar. De skulle bli ledare för det återuppståndna ”Guds folk”.

Ett av hans viktigaste budskap var att även fattiga och förtryckta fick tillhöra detta rike. Det fanns judar som trodde att han var den Messias som man väntade på. Men de flesta blev besvikna på Jesus när han inte ville göra uppror mot romarna.

Efter tre års predikande i Galiléen, där huvudbudskapet var att människorna måste göra bot och att Guds rike var nära, beslöt sig Jesus för att fortsätta till Jerusalem.

Jerusalem var en orolig stad. Det hade varit många upplopp i staden och romarna var mycket nervösa. Även det judiska rådet som samarbetade med romarna var oroliga. De ansåg att upproren hotade deras ställning. Därför höll man ett öga på vad Jesus gjorde. Men Jesus var försiktig. Han provocerade aldrig genom att predika på gatorna.

När påskveckan började drog Jesus, tillsammans med många andra pilgrimer, in till Jerusalem. Jesus red in i staden på en åsna, allt för att fullfölja profeten Zacharias ord: ”Din konung kommer ridande på en åsninnas fåle”. Nu började Jesus protestera offentligt mot missförhållandena i staden. Han sparkade bland annat omkull penningväxlarnas bord inne i det judiska templet. Det retade många judar som tjänade stora pengar på verksamheten.

Det judiska rådet ville att romarna skulle arrestera Jesus i hemlighet. Med hjälp av förrädaren Judas lyckades man få fast Jesus. Redan vid den sista måltiden tillsammans med lärjungarna stod det klar att Judas var en förrädare.

På torsdagskvällen i påskveckan gick Jesus till Getsemane trädgård där han fängslades. Det judiska rådet ville döma Jesus till döden, men den romerske ståthållaren (landhövdingen) Pontius Pilatus tvekade då han troligtvis ansåg att Jesus inte hade begått något brott mot det romerska styret. Och eftersom det var tradition för den romerske ståthållaren att frigöra en fånge vid påsk så erbjöd Pilatus folket att göra ett val mellan Jesus från Nasaret och en upprorsman vid namn Barabbas. Den närvarande publiken valde dock att Barabbas skulle friges och Jesus korsfästas.

Jesus dömdes därmed till döden varefter han piskades och förnedrades innan hans svåra Golgatavandring inleddes.

Soldater spikade fast honom på ett kors och bara hans närmaste vänner blev vittnen till hans långsamma död på korset. Jesus kropp fördes sedan till en privat gravkammare och därifrån försvann han på ett mystiskt sätt. De troende ansåg att han hade uppstått från de döda.

Korsfästning var en avrättningsmetod som användes av romarna under antiken. Syftet var att förnedra och plåga den dömde inför allas åsyn och därigenom också avskräcka andra från att begå brott. Den dömde hängdes eller spikades upp naken på ett kors, vid vilket handlederna fästes. Eftersom armarna var så utsträckta fick den dömde en sådan väldig press över lungorna att han till slut kvävde sig själv till döds.

Att fira påsk har kristna gjort sedan c:a 100 år efter Kristus. Det var då man gick från att fira israeliternas uttåg ur Egypten, 1300 – 1200 år tidigare, till att fira Jesus död och uppståndelse.

Källa: I huvudsak SO-rummet men även Wikipedia, med flera.

Idag är det Långfredag, som i kristen tradition firas till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata utanför Jerusalem. Dagen är i Sverige en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen.

Bilderna från Lindström. Humor är skillnaden mellan kristendom och islam. Minns ni vilket liv de blev av Muhammdekarikatyrerna? Mussarna satte världen i brand för några streckgubbars skull…Läs om streckgubben HÄR.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Jesu död

  1. Oj! Tänk om det var en annan profet som det ritades så här. Vilket väsen det hade blivit.

  2. …lite lättsam info fr. källor på nätet,
    – ordet Påsk kommer från det arameiska ordet paska, som i sin tur har ursprung i hebreiskans pasach, med betydelsen ”gå förbi” eller ”skona” (jmfr m. svenskans passera). Ordet övertogs av kristenhetens officiella språk latinet, och benämns då som pascha, vilket sedan via kristna missionärer kom till Sverige och på fornsvenska hette paskar, (och fortfarande heter på isländska).
    – I engelskan och i tyskan heter motsvarigheten till Påsk, istället ”Easter”, respektive ”Ostern”, som härstammar från den germanska fruktbarhetsgudinnan Eostre. Glad Påsk!

    Happy Easter:
    https://img1.picmix.com/output/pic/normal/8/3/4/6/10476438_24e70.gif

    Fröhliche Ostern:
    https://jf-stamps.dk/image/132474/flex1000x1000/germany-1940-deutsches-reich-postcard-froehliche-ostern-with-6-pf-hindenburg.jpg

  3. ################SVT 2024-03-29################
    Insatsen bör finansieras genom biståndsbudgeten, anser Johansson utan att nämna någon konkret siffra. Det är upp till regeringen ”att räkna på”.

    – Vi har mycket pengar avsatta för Sidas biståndsverksamhet. Det här är en av de stora internationella katastroferna just nu, då borde det prioriteras.
    ############################################

    Krig är ett helvete. Krig är fruktansvärt men det är skapat av illvilliga människor. Så någon katastrof är det inte. Det må vara behjärtansvärt att hjälpa de utsatta i Gaza. Kalla det bistånd men inte katastrofhjälp.

    Pettersson. Ord är viktiga. Både när de används rätt och när de används fel.

  4. Det var förmodligen rent kommersiella intressen som styrde romarnas agerande. Varför skulle de annars ha ihjäl den enda killen som kunde göra vin av vatten.
    Glad Påsk till er alla.

  5. Vem uppfann Palestina?

    Vilket folkslag är palestinier? Är det araber eller …?

    Vilken religion företräder palestinierna?

    Vilken är deras värdegrund?

    Den som idag ställer sig bakom Palestina bör läsa på historien.

    Judarna är ett folkslag som beskrivs i historien sedan tusentalsår.

    https://www.youtube.com/watch?v=Dc1nl4UsSgs

    Varför vurmar man för tex Hamas som ser som sitt primära mål att utrota alla judar? Det om något är väl folkmord på riktigt!!!!!!

    Hur många terrordåd har gjorts av judar med målet att utrota islam?

    Borde vi inte fråga oss själva vilken världsbild vi föredrar?. Den demokratiska eller den teologiska byggd på islam? Hur kommer det sig att Israel kunnat bygga ett framgångsrikt samhälle trots utsattheten från allah sina grannar? Är det en konsekvens av en i botten demokratisk värdegrund?

    Är palestinierna i grund och botten bara en samling bortskämda lösdrivare som är födda i offerkoftor? Douglas Murray (brittisk författare) har nog helt rätt i sin analys av konflikten mellan islam och Israels rätt att existera!

    18
    1
    • Eller ”Passion of Christ”, Mel Gibsons drama. Även om den är lite för katolsk för min smak.

  6. Jesus familj var mycket rik! De lät honom studera vid tidens främsta lärosäten. Bl a i Kashmir där ”Issa” fortfarande ”dyrkas”. Redan i ca 20-årsåldern giftes Jesus bort med en kvinna (Maria) ur en annan rik familj Maria födde snart en dotter (Maria). Jesus och Maria var tillsammans för tiden enormt förmögna. Det var de 3 Mariorna, som tillsammans räddade Jesus till livet och därefter flydde med sina närmaste familjer till Dagens Marseille. Från Marseille-trakten skickade Maria hustrun brev till alla anhängare – alltså inte Paulus. Det var så kristendomen skapades. Maria (hustrun) använde sina resp Jesus handelskontakter för att distribuera breven.
    Det dröjde många 10-tals år innan romerska administrationen (Kejsaren) förstod vad som var på gång. När Maria hustrun dog så övertogs aktivitéterna av Maria dottern. Då hade Kejsaren börjat förstå och skapade Paulus för att överta kontrollen över den nya rörelsen. Något som Kejsaren alltid gjorde. Eftersom inga kvinnor tilläts leda organisationer inom Romerska Riket var det lätt att tvinga bort Maria dottern.

    Var Jesus tog vägen efter flykten går inte att spåra. Det går inte att använda bibeln för att spåra vad som föregick Jesus död mm. I verkligheten var det otaliga s k ”evangeliska texter” som sållades bort av någon anledning för att skapa Bibeln. I synnerhet eftersom judarna liksom romarna inte tillät kvinnor som ledare.

    4
    9
  7. Det kan vara intressant att veta att det finns många profetior i gamla Teststamentet, som är väldigt specifika och det därför är väldigt osannolikt att att de kan kan kommit till av en slump.

    Nedan några exempel som jag hämtat från spridordet.se

    Att kristna tror att Jesus är den hebreiska Bibelns (Gamla Testamentet) uppfyllande av den förväntade Messias (Kristus på grekiska) är inte ett påstående taget ur luften. Jesus uppfyllde hundratals med specifika profetior i samband med hans tjänst på jorden. Nedan följer en lista på 25 st profetior Jesus uppfyllde som uttryckligen nämns i evangelierna som uppfyllda.

    Skulle komma från Davids släkt – 2 Sam 7:12-16, Ps 89:4-5, 110:1, 132:11 mm.
    Född av en jungfru – 1 Mos 3:15, Jes 7:14
    Född i Betlehem – Mika 5:2
    Han skulle vistas i Egypten – Hos 11:1
    Han skulle bo i Galiléen – Jes 9:1-2
    … i Nazareth – Jes 11:1
    En Elia-liknande person skulle gå före honom – Jes 40:3-5, Mal 3:1, 4:5
    En massaker av Betlehems barn skulle äga rum – 1 Mos 35:19-20, Jer 31:15
    Han skulle komma med evangelium (Goda nyheter) – Jes 52:7, 61:1
    Hans uppdrag skulle innefatta hedningarna – Jes 42:1-4
    Hans tjänst skulle innehålla helande – Jes 53:4
    Han skulle undervisa genom liknelser – Jes 6:9-10, Ps 78:2
    Han skulle bli misstrodd och förkastad av ledarna – Ps 69:4, 118:22, Jes 6:10, 29:13, 53:1
    Han skulle göra en storslagen entré i Jerusalem – Sak 9:9, Ps 118:26
    Han skulle bli förrådd för 30 silvermynt – Sak 11:11-13, Ps 41:10
    Han skulle vara likt en slagen herde – Sak 13:7
    Han skulle få galla och ättika – Ps 69:22
    De skulle kasta lott om hans kläder – Ps 22:19
    Han skulle bli genomborrad – Sak 12:10, Ps 22:17
    Inte ett ben skulle bli krossat – 2 Mos 12:46, 4 mos 9:12, Ps 34:20
    Han skulle dö bland förbrytare – Jes 53:9,12
    Hans sista ord på korset förutsagda – Ps 22 och Ps 31:6
    Han skulle bli begraven av en rik man – Jes 53:9
    Skulle uppstå på 3e dagen – 1 Mos 22, Ps 16:10, Jona bok, Hos 6:2
    Efter att han uppstått skulle Jerusalem bli förstört – Dan 9:26

  8. Det finns även mycket komik kring Budda ”Siddharta Gautama” ca 500 år före kristus utan att det överreageras. En del menar att när Jesus kom inridande på en åsna motsvarar idagsläge att kungen kommer körandes på en flakmoped i östermalm utan
    större anspråk på en lyxbil. Men vid den sista och falska antichrist religionen går det
    bananas om om någon skojar, vilket säger rätt mycket vad den hör hemma.

    15
    3
    • Jesus intåg i Jerusalem på en ungåsna var för att uppfylla en profetia.
      Inte så svårt att uppfylla kan man tycka. Enda problemet var varken Jesus eller någon av de andra i hans följeslag hade en åsna med sig.
      När de närmade sig Jerusalem sa han till två av sina följeslagare att springa iförväg till nästa by. Där skulle de hitta en ungåsna tjudrad och ta med den till honom. Om någon stoppade dem eller frågade skulle de säga att Herren behöver åsnan. Sagt och gjort hittade de en ungåsna tjudrad i nästa by.

      På så sätt fick Jesus en åsna att rida in på i Jerusalem.

  9. ”De källor vi använder är främst evangelierna som växte fram ur lärjungarnas predikningar.”

    Evangelierna är ögonvittnesskildringar där de tre första skrevs ganska omgående efter Jesus återuppståndelse, Johannesevangeliet skrevs senare, antagligen under 60-talet. De koncentrerar sig på olika delar och riktar sig till olika grupper men de alla återger Jesus ord och handlingar, inte lärjungarnas. Deras historia är en annan del av Bibeln, breven och apostlagärningarna, och ingår inte i evangelierna.
    Vi vet att evangelierna skrevs tidigt genom olika tekniker av skriftanalys som utvecklats just på grund av att Bibeln ifrågasatts så ofta, speciellt under 1800-talet, att båda sidornas forskare började utveckla tekniker för att kunna analysera text och textfragment för att få fram när, var, vem och vad.
    Så de växte inte fram, även om vissa passager har lagts till under århundradenas lopp. Några av dessa finns kvar än idag, andra har rensats bort.

    De tidigare evangelierna skrevs med största sannolikhet på 50-talet. Vi kan vara hyfsat säkra på detta eftersom dels så citerar vissa av dem delar av de tidigare evangelierna. Dessutom nämner evangelierna detaljer så som vilka som levde och vilka som dött. Eftersom vi vet med god säkerhet när vissa av huvudpersonerna dog och dessa inte nämns i texterna så kan vi utgå ifrån att de levde när texten skrevs.

    Sedan har vi den stora tidsmarkören, rivningen av Salomons Tempel. I evangelierna nämner Jesus att templet inte kommer att stå kvar utan det kommer att rivas, ingen sten kommer att stå kvar på en annan sten. Dock skriver ingen av evanglierna att detta skedde utan lärjungarna reagerar mer som de goda judar de var med misstro mot detta påstående.
    Templet revs av romarna 70 e.Kr. och detta skickade chockvågor genom hela den judiska kulturen.
    Hade evangelierna eller något av dem skrivits efter denna händelse hade författaren nämnt det som ytterligare ett bevis på Jesus gudomlighet för det var den stora händelsen som ingen trodde eller tänkte på efter han sagt det men som blev uppenbart när det väl inträffat och tydligt bevis på att Jesus talade sanning.

    Sedan nämner inte heller evangelierna Jakobs, Jesus bror, död 62 e.Kr detta trots att flera av dem nämner Stefans död 35 e.Kr. Intressant nog nämner Josephus, den judiske historikern, Jakobs död i sina verk.

    Jakob, för de som inte vet, var Jesus halvbror eftersom han far faktiskt var Josef. Han trodde inte att Jesus var messias när Jesus predikade utan var extremt skeptisk till de dumheter som storebrodern höll på med. Jakob blev istället troende på samma sätt som Paul blev det. Genom att han fick träffa den återuppståndne Jesus.

    5
    2
  10. Jag tänker alltid på att han red in i Jerusalem på en åsna.

    Glad Påsk🥚🥚

    11
  11. Minns långfredagar på 60 talet. Allt var stängt total lockdown. Var nästan utegångsförbud om man inte skulle till kyrkan. Religiös terror var det.

    21
    6
  12. ”Palestina var ett oroligt land redan på Jesu tid.”

    Palestina fanns inte på Jesu tid. Namnet är en förolämpning både för dåtida och nutida judar.

    ”Namnet Palestina härrör ursprungligen från Filisteen, ett kustområde vilket enligt Bibeln ungefär motsvarar dagens israeliska kust och Gazaremsan. Den romerske kejsaren Hadrianus försökte efter flera uppror att slutgiltigt kuva judarna och om möjligt utplåna deras hemland varför han år 135 gav det område som tidigare utgjort provinsen Judeen (Juda och Benjamins stammars område) namnet Palæstina (latiniserad form av Filisteen).” (Wikipedia)

    20
    1
  13. ”Palestina var ett oroligt land redan på Jesu tid.”
    Måste vara nåt fel på vattnet.

    Glad påsk 🙂

    19
    2
  14. Tack Pettersson, mycket bra information och den där UFO bilden… mycket påhittig. Glad påsk till er alla 🐤

    24
    2

Kommentera