FMV utreder framtidens stridsflyg

FÖRSVARSMAKTEN. Saab 39 Gripen, i svenska flygvapnet betecknat JAS 39A/B/C/D Gripen, är ett stridsflygplan som tillverkas av Saab AB. Beslutet om ett nytt flygplanssystem fattades i riksdagen 1982 av försvarsministern Torsten Gustafsson i samband med försvarsbeslutet 1982. Gripen är ett av de första enhetsflygplan som kan användas för jakt-, attack- och spaningsuppdrag och dessutom växla mellan dem under flygning, därav prefixet JAS.

Gripen tillsammans med sina föregångare Viggen, Draken, Lansen och Tunnan i samband med Carl XVI Gustaf firande av 50 år på tronen år 2023,

De senaste versionerna, kallade Gripen E/F, är under utveckling sedan 2008. De är större, har fler vapenbalkar, starkare motor och större bränsletankar. Det är ett helt nytt flygplan trots att det ser likadant ut som Gripen CD.

Siffran 39 står för det 39:e stridsflygplanet i ordningen i Försvarsmaktens rullor. Föregångaren var Viggen. Namnet Gripen är resultatet av en offentlig namntävling i början av 1980-talet. Gripen är ett sagodjur som är hälften örn och hälften lejon.

Version A, C och E är ensidiga. B, D och F är tvåsitsiga.

För att driva programmet ”Vägval Stridsflyg” framåt har FMV (Försvarets materialverk) tecknat kontrakt med Saab och GKN Aerospace (flygmotorer) för verksamhet under 2024 och 2025. Denna verksamhet inkluderar studier, teknikutveckling och förberedelser för demonstratorer. Målet är att skapa underlag för ett framtida beslut om vilken väg som ska tas för att säkra materielförsörjningen av stridsflygförmåga efter 2040 när JAS 39 Gripen E/F ska pensioneras, skriver FMVSaab och GKN i pressmeddelanden.

– Detta är ett viktigt steg för att tydliggöra teknikval och kommersiella handlingsalternativ inför beslut om hur framtidens stridsflygförmåga ska försörjas med materiel. Med hänsyn till de långa utvecklingstiderna, och besluten som behöver tas, är det bra att arbetet påbörjas nu. Det är också naturligt att flygindustrin deltar med sin kunskap i den här fasen, säger Lars Helmrich, chef verksamhetsområde Flyg och rymd på FMV i myndighetens pressmeddelande.

I konceptstudierna ingår både bemannade och obemannade lösningar inom system-av-system, teknikutveckling samt demonstratorer. Saab kommer att samarbeta med FMV, Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut, GKN Aerospace och andra industripartners för att genomföra arbetet, skriver Saab.

Saab är i en stark position. Vi har nyligen utvecklat Gripen E och GlobalEye och har den avancerade teknik och expertis som krävs för att gå vidare med konceptet för framtidens stridsflyg. Det innebär att vi kommer att fortsätta leverera innovativa lösningar för att möta Försvarsmaktens och andra kunders framtida operativa behov, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i bolagets pressmeddelande.

För GKN Aerospace avser FMV:s beställning att genomföra konceptstudier för avancerade framdrivningssystem. Enligt GKN omfattar kontraktet breda konceptstudier, teknologiutveckling, och förberedande demonstrationer av innovativa lösningar för framdrivningssystem.

Utöver de studierna har GKN ingått ett nytt samarbetsavtal med Saab för att stärka partnerskapet för utveckling av innovativa lösningar inom olika områden, inklusive nästa generations stridsflygsystem. Som en del av samarbetet öppnar även GKN Aerospace ett nytt kontor i Linköping.

Detta kontrakt kommer att möjliggöra för oss att ytterligare stärka vår förmåga och stödja våra kunder med nödvändig data för framtida stridsflygsförmågor, säger Stefan Oscarsson, Vice President Governmental Solutions på GKN Aerospace i bolagets pressmeddelande.

Saab Gripen är så mycket bättre, Kanada ångrar köpet av F-35 Lighning

Saab Gripen är så mycket bättre, Kanada ångrar köpet av F-35 Lighning II – Kanadas beslut att köpa stridsflygplanet F-35 i stället för svenska Gripen har väckt debatt och ånger. F-35, en femte generationens jaktplan med avancerade funktioner, har mött höga kostnader, utvecklingsförseningar och tekniska problem, vilket har lett till oro för dess tillförlitlighet och kostnadseffektivitet. Gripen, ett pålitligt och kostnadseffektivt alternativ, har varit ett potentiellt ”tänk om”-scenario.

-Pettersson tror att Saab Gripen skulle sälja mycket bättre om de olika ländernas flygvapen bara gick efter pris-prestanda men USA:s politiska makt är stor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “FMV utreder framtidens stridsflyg

  1. Man kan nog anta att drönare i olika former kommer att sköta krigföringen I framtiden.
    Och den som vinner detta är den som kan I den miljön holls en hög produktion av krigsmateriel som klarar av både försvar och anfall.. dvs det blir dyrt att ligga på topp . Det kostar inte folk utan produktion.

  2. …apropå F-35
    Gripen E är visserligen inte som F-35 byggd med stealth-teknik, men Gripen E är däremot utrustad med den senaste generationen av elektronisk krigföring, (baserat på halvledarmaterialet galliumnitrid) och som gör att Gripen E är svår att upptäcka.

    6 otroliga och okända fakta om JAS-39 Gripen E, (10 min.)
    https://youtu.be/13QsT1QEmXw?si=GIE8m9NWfiV2eVBq

  3. Såzzarna har ju deklarerat att de önskar att staten får en bit av SAAB. På samma sätt som de mjölkar fackmedlemmarna och de skuldsatta lottköparna. Räcker det inte med att ha kraschat bl.a. Vattenfall, Posten och SJ ? Men drömmen om nya inkomster, nu när SAAB går all time high, kan ju bekosta mer bidrags-slöseri åt de som förväntas ”rösta rätt”. Släpp aldrig in såzzarna eller staten i verksamheten, för då kommer hela företaget att påminna om den gamla ”jordfräsen”.

    17
    1
    • Centurion. En gyllene aktie är en aktie som ger ägaren (staten) särskild kontroll över bolaget. Det är en sådan som S vill ha.

      Det är ingen dum idé. En sådan gyllene aktie hindrar Saab från att bli uppköpt av någon som staten inte gillar. Däremot ska staten inte lägga sig i driften mer än de gör nu. Saab får inte sälja vapen till vem de vill.

      9
      3
    • Posten? Men hallå! Det var inte S som sänkte utan det var en som heter Olofsson i en M koalitionsregering!

Kommentera