Betala, eller inkasso

INVANDRING. Södertälje, en gång känt för att sina goda kringlor, ett bakverk som såldes av Kringelgummor. Idag är Södertälje känt för helt andra saker.

Kringelgummor vid tåg i Södertälje 1903

Idag är Södertälje som världens inofficiella huvudstad för folkgruppen assyrier/syrianer. Många av dessa kommer ursprungligen från Midyat i sydöstra Turkiet och därför kallas även Södertälje för Lilla Midyat.

30–40 procent av Södertälje kommuns nära 100 000 invånare hör till folkgruppen. De allra flesta bor i själva stan, mer än hälften av tätorten tillhör alltså denna historiska kristna folkgrupp – som ökar för varje år. I många stadsdelar är siffran betydligt högre, där finns knappt någon som är icke-assyrier/syrian.

På Södertälje kommuns flerspråkiga vägskyltar saknades ett av de mest talade språken i kommunen: arameiska som talas av den assyriska/syrianska folkgruppen som har Södertälje som huvudstad i världen.

Södertäljes två största fotbollsföreningar, Syrianska FC och Assyriska FF, har en stor skuldproblematik mot kommunen från tidigare år. SFC är skyldiga drygt 740.000 kronor och Assyriskas skulder uppgår till 1.679.000 kronor, rapporterar Länstidningen bakom betalvägg.

Tidigare har kommunen försökt med individuella lösningar med föreningarna för att få in pengarna, utan framgång. Nu provar man en ny taktik där generella regler ska gälla alla föreningar, antingen betalar man sina skulder eller så går de vidare till inkasso.

– Det här är en del i ett större arbete där vi vill jobba rättvist och likvärdigt med alla föreningar. Det handlar både om att vi vill göra vårt för att hjälpa föreningarna men samtidigt se till att allt går rätt till, säger Maria Lindeberg, kultur- och fritidschef.

Syrianska har redan gjort upp en avbetalningsplan med inkassoföretaget Intrum där de betalar av 5.000 kronor i månaden.

För AFF har kommunen satt upp en deadline, hela skulden ska vara betald den sista juni, annars går miljonbeloppet vidare till Intrum. – Då sköter Intrum all kontakt med föreningen om skulden. Det kan bli en avbetalningsplan utifrån de förutsättningar som föreningen har. Om det inte är möjligt att hitta en plan kan det gå till Kronofogden, som jag förstår det.

Enligt Maria Lindeberg är huvudregeln att föreningarna ska betala sina fakturor månadsvis. Det hade dock både Assyriska och Syrianska problem med förra säsongen och det blev en kamp mot klockan runt årsskiftet för att lösa 2023 års skulder.

-Pettersson säger att Syrianskas amortering på 5000 i månaden känns löjligt. Det täcker knappast en normal dröjsmålsränta. Södertälje är ruttet och förstört av klankriminalitet. Det var bättre på kringlornas tid.

Följ fucking order om Södertäljemaffian av Ann Törnkvist

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Betala, eller inkasso

  1. …om Södertäljekringlan som en symbol för Södertälje, berättar
    Tommy Hansson, att det var Täljepartiet som gick i bräschen för Södertäljekringlan, när man 1994 valde att använda kringlan som partiets symbol. Långt senare, 2016, kunde man i LT läsa: ”Efter flera år i isskåpet är det dags igen: nu satsar Södertälje på Kringlan som symbol igen.”
    Tommy Hansson: ”i Länstidningen gav Boel Godner (S) mer eller mindre Täljepartiet skulden för att det inte satsats kommunalt på en lansering av kringlan som kommunsymbol. Men det är ju så det brukar vara med självtillräckliga sursossar – aldrig benägna att erkänna att andra partier kan ha gjort något bra och alltid redo att stjäla idéer från andra och hävda att det är deras egna.”
    https://tommyhansson.wordpress.com/2016/05/26/taljepartiet-gick-i-braschen-for-sodertaljekringlorna/

    19
  2. Lade även märke till detta!
    Detta i en högkonjunktur för inkassobranschen!?

    Angående Syrian.
    Har under senaste året behandlats ( Helt Lege Artis!) av en dylik.
    Faktiskt mycket nöjd.
    Det ni!

Kommentera