Ryter till om ersättningar för vindkraftsutbyggnad

ENERIGIPOLITIK. Norrlandsförbundet uppmanar i en skrivelse regeringen att skyndsamt fortsätta arbetet med modeller för ersättning för vindkraftsutbyggnaden. Under hösten gick remisstiden ut för Incitamentsutredningen, ”Värdet av vinden”. Norrlandsförbundet konstaterar, som så många andra, att utredningen inte föreslog några ekonomiska incitament för kommuner att etablera vindkraft överhuvudtaget, skriver Energinyheter.

Vindkraftverk på Vattenfalls testområde Näsudden på södra Gotland, minskar bullret och störningen om markägare, närboende och kommunen får lite pengar? 2009-07-02

Det måste komma ett bud till kommunerna nu, och närboendes ersättningar måste landsbygdssäkras. Förutsättningen för god vindkraftsutbyggnad är att kommuner får ekonomisk ersättning. Det gäller att skapa incitament värda namnet, säger Norrlandsförbundets förbundsordförande Karin Johansson.

Både kommuner och branschorganisationer för fram att en kommunal skatteintäkt är angelägen. Regeringen behöver formulera ett förslag som ger kommuner ekonomisk ersättning vid både nya och befintliga etableringar.

-Pettersson tycker att närboende och markägare givetvis ska ersättning för vindkraftverken, men jag tror inte störningsmomenten blir mindre för att någon får en påse pengar.

Risken är också stor att markägaren står med ett eller flera skrotade vindturbiner när kraftbolaget går i konkurs och då kan markägaren bli ansvarig för saneringen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ryter till om ersättningar för vindkraftsutbyggnad

  1. Det är lungt,
    ”Kinesisk energijätte storägare i Sverige”
    ett läsa i Svenska Dagbladet.

  2. Fågeldöd. Insektsdöd. Priset för att dra en kabel från varje inte med i kalkylen. Staten ska betala.

    • Dags att meddela att bidragen till luft affärerna är indragna.
      Efter detta kommer dessutom EL certifikat stt dras in . Infkraften skall stå gör sin egen kostnad eller läggas ned. Kostnaden för detta skall idioterna dom skapat det stå för

  3. johan
    Jag jobbar med och besiktigar tunga maskinerier och dess konstruktion.
    Det finns inga normala maskinerier som konstrueras för en längre livslängd än 10 år.
    Då är det dags för generalrenoveringar o det kostar nära på lika mycket som att bygga ett nytt maskineri.
    Det svenska folket har förts bakom ljuset i vindkraftfrågan.
    Det går inte att få lönsamhet såvida elen inte är billigare än 5 kronor kilovattimmen.

    38
    1
  4. Vindkraft är bra för de som får massa bidrag, innan KK?

    https://www.dagensps.se/foretag/vindkraftens-miljovidriga-baksida/
    ——————————————-
    Sverige ska strypas långsamt av (E)uropas(U)ndergång..

    https://blogg.elinor.se/2024/03/12/sverige-ar-fortfarande-bast/
    —————————————-
    Och alla kör fordonen i onödan jämt, eller hur snEU, och våra politiker sitter på läktaren(utan ansvar) och kräver mer betalt, fast EU bestämmer?

    https://www.vibilagare.se/nyheter/nya-regler-ger-hogre-branslepriser-en-kalldusch

    Suck..

  5. ”Analyser av nyckeltalen för de olika vindkraftsparkerna är ingen munter läsning”, skrev Kvartal för 1 år sedan, kort ur den längre artikeln:
    Lönsamheten är mycket dålig, totalt sett har räntabiliteten på eget kapital varit negativ varje år, och saknar motsvarighet i andra sektorer av ekonomin. Ingen bransch kan överleva på längre sikt med sådana lönsamhetsproblem. Varje verksamhet som gör förluster av en sådan magnitud måste räkna med att vara konkursmässig inom bara några år.
    Många av dagens investeringar baseras på förväntningar om att staten ska fortsätta bjuda på 15–25 procent av intäkterna. Stödsystemet för vindkraft har med andra ord skapat ett svart hål för skattebetalarna.
    Men det är i själva verket ännu värre.
    I sin redovisning beräknas vindkraftsparker att hålla i 25–30 år. Sanningen är att de kantas av olyckor och förslitning, så den ekonomiska livslängden borde i själva verket beräknas till högst tio år. Om detta hade beaktats i den ekonomiska redovisningen, skulle lönsamhetsbilden genast försämras ytterligare, eftersom kapitalet då måste skrivas av på avsevärt kortare tid. Dessa enorma investeringar har baserats på miljarder i subventioner och ändå går vindkraften med förlust. Vi kan förvänta oss en stor konkursvåg de kommande åren. Utan någon kompensation får dessutom både privatpersoner och företag sina miljöer, fastighetsvärden och verksamheter förstörda. Ingen utredning har heller gjorts om hur miljön ska återställas efter nedläggning, och det är bråttom att ta reda på detta, eftersom hela branschen går dåligt.
    https://kvartal.se/artiklar/vindkraft-en-gron-bubbla-eller-ett-svart-hal/

    28
  6. Det är ju lite märkligt om markägarna klagar över buller , för dom får upp till 200000 per år i ersättning för dylika snurror , så lite omak får dom väl tåla .

    11
    4
  7. Vad är problemet. Vi har fått höra hur lönsam vindkraften så här behövs inga bidrag. De kommuner som däremot står med den olönsamma kärnkraften ska naturligtvis få stöd.

    24
    1
  8. Det finns ingen god vindkraftsutbyggnad. Vindkraft och annan slumpkraft är ett satans påfund som förstör miljön.

    56

Kommentera