Fyra män döms efter förberedelse till mord i södra Stockholm

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Fyra män döms för förberedelse till mord, synnerligen grovt vapenbrott samt grovt olaga hot som inträffade i Vårberg i södra Stockholm i juli 2023.

Männen döms för olika delaktighet i händelsen som har koppling till kriminella nätverk. De döms för att i juli 2023 ha planerat och förberett ett mord på minst en person i södra Stockholm, bland annat med hjälp av vapen.

– En stor del av bevisningen i ärendet har bestått av meddelanden från olika chattar samt vissa medgivanden från de åtalade. Domen visar också att personer från olika delar i landet med kriminell livsstil, i det här fallet Stockholm, Eskilstuna och Kalmar har ställt sina resurser till förfogande för att begå eller underlätta för andra att begå våldsbrott i Stockholmsområdet, säger Jenny Sandquist, utredare vid polisens avdelning för grova brott i polisområde Stockholm syd.

Södertörns tingsrätt målnummer

  • Douglas Moen, född 2001, döms för Förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott till 5 års fängelse. Advokaten ska få ersättning av staten med 560.734 kr.
  • Ridwan Mohamed, född 2007, medborgare i Sverige och Somalia, döms för Förberedelse till mord, Grovt olaga hot, Synnerligen grovt vapenbrott till Sluten ungdomsvård 2 år 4 månader. Ridwan Mohameds ungdom har beaktats vid straffmätningen. Advokaten Roos ska få ersättning av staten med 392.451 kr.
  • Alessandro Santagati, född 2008, sekretess på domslut och adress. Advokaten ska få ersättning av staten med 329.594 kr.
  • Mohammed Tanhaee, född 1998, medborgare i Afghanistan döms för Förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott till 4 år och 10 månader. Mohammed Tanhaee utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit. Advokaten ska få ersättning av staten med 478.188 kr.
  • Angelina Wahlin, född 2003, frikänns från Medhjälp till förberedelse till mord och Medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott. Advokaten ska få ersättning av staten med 319.930 kr.
  • Yousief Welday, född 2004, medborgare i Eritrea. Döms för Förberedelse till mord, Grovt olaga hot och Synnerligen grovt vapenbrott till Fängelse 11 år 10 månader. Yousief Welday utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit. Advokaten ska få ersättning av staten med 583.944 kr.

Åklagaren har angett följande gärningsbeskrivning: Douglas Moen, Ridwan Mohamed, Omran Tanhaee och Yousief Welday har tillsammans och i samförstånd innehaft tre stycken helautomatiska kulsprutepistoler, utan att ha rätt till det. Det var den 14–15 juli 2023 på Vårholmsbackarna i Stockholm, dels i en bostad dels på en för
flerfamiljshusen gemensam innegård. Yousief Welday och Ridwan Mohamed har också på kvällen den 14 juli
2023 medtagit och innehaft två av kulsprutepistolerna från Vårholmsbackarna till Vårby Gårds centrum i Huddinge som är allmän plats. Yousief Welday har även den 14 juli 2023 mottagit, transporterat och innehaft de tre kulsprutepistolerna från Bro i Upplands-Bro till Vårholmsbackarna.

Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom
i) innehavet delvis skett på allmän plats,
ii) vapnen är av särskilt farlig beskaffenhet,
iii) innehavet avsett flera vapen,
iv) vapnen har innehafts i en sådan miljö att de typiskt sett kan befaras komma till brottslig användning, samt
v) flera av gärningsmännen varit påverkade av narkotika vid sin hantering av vapen.
Angelina Wahlin har främjat gärningen genom att mot betalning upplåta sin bostad åt dem för att där kunna förvara de nämnda vapnen i avvaktan på att de skulle komma till användning vid våldsbrott samt därefter föras
från platsen. Gärningspersonerna har samtliga agerat med uppsåt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Fyra män döms efter förberedelse till mord i södra Stockholm

  1. ”Advokaten ska få ersättning av staten med 583.944 kr.”

    Dom här siffrorna funderar jag lite på?
    Om advokaten har 1800 med moms i timmen så hinner han med i detta fall ca två månader i arbetstimmar(40 timmars vecka) för en person?

    Så sex fall om året i snitt??
    Synpunkter på detta?

    Skeptisk…att det är rätt summor för staten att betala?
    Blir nog många timmar dötid(från tidigare utredningar med bara namnbyte/lite ändringar)?

    • …angående Rogers funderingar,
      …om advokaternas ersättning skrev Pettersson för åtta år sedan,
      det var efter att 32 st. åtalade kulturberikares 38 försvarsadvokater inkommit med räkningar på närmare 82 miljoner kronor.
      ”32-0 till bortalaget i en rättegång för 250 miljoner är en försiktig uppskattning, sedan kommer ev. överklaganden och fängelsekostnader, samt kostnader som de åtalade åsamkat samhället. Sammanlagt är det miljarder ett enda gäng ”vinstmaskiner” från Mellanöstern kostar för vårt land. De tillhör samma släkt och klan som åtalats gång på gång, det är bröder, systrar, barn, ingifta osv. Polisen och rättsväsendet vet naturligtvis sammanhanget men politiker och journalister blundar för att invandrarbrottsligheten hotar hela vårt samhälle.”
      https://petterssonsblogg.se/2016/07/17/82-miljoner-i-advokatkostnader-for-systemhotande-invandrarbrottslighet-med-32-0-till-bortalaget/

      ”Hur mycket får rättegångar mot kriminella invandrare kosta?”,
      undrar jur. kand. Lars Hässler i DGS.
      ”Ett rätt vanligt mål i dagens Sverige, kan kosta skattebetalarna mer än en miljon kronor, för att inte tala om polisens, åklagarnas och domstolens kostnader, och ej att förglömma tolkarnas arvoden. Är detta rimligt? Knappast! Varför ska asylsökande, de med PUT eller TUT eller till och med illegala invandrare åtnjuta förmånen av skattefinansierade offentliga försvarare? Det borde vara dags att fundera på huruvida samhället skall ge samma generösa förmåner i alla rättsprocesser till flyktingar/migranter som svenska medborgare erhåller.”
      https://detgodasamhallet.com/2018/06/17/gastskribent-lars-hassler-hur-mycket-far-rattegangar-mot-kriminella-invandrare-kosta/#more-12483

Kommentera