Mohamad Al Yousef dömd till tre år för korankravallerna

ISLAM. Mohamad Al Yousef som tidigare drivit den kritiserade livsmedelsbutiken Sindibad i Örebro döms för att ha deltagit i upploppen i Sveaparken påsken 2022. Han döms till fängelse i tre år. Mannen överlämnade sig till polisen efter att bilder kan publiceras på honom.

Mohamad Al Yousef i sin butik

Mohamad Al Yousef efterlystes av polisen och anhölls i sin frånvaro i oktober 2022. Polisens utredning visar att under tiden mannen var efterlyst användes hans bank-id i flera olika länder, bland annat i Tyskland, Bosnien och Irak.

Al Yousef besökte Örebro tingsrätt två gånger under hösten 2023 för att delta i sammanträden om hans bolags konkurs, samtidigt som han var anhållen i sin frånvaro. I slutet på november 2023 överlämnade sig araben till polisen.

Mohamad Al Yousef erkände sedan att han bland annat vält kravallstaket, maskerat sig och kastat sten mot polisen. Han har även slagit med en gren mot en polisbuss. Mannen döms därför för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. 

I samband med konkursen anmäldes mannen även för misstänkt ekonomisk brottslighet, men enligt Ekobrottsmyndigheten beslutade en åklagare att inte inleda förundersökning i ärendet.

-Pettersson skulle inte ha något emot en lagändring som gör det möjligt att dra tillbaka Al Yousefs svenska medborgarskap. Han har tydligen inget problem med att resa till Irak.

***

TIDIGARE 2022-03-16 Råttbajs och smutsig köttkvarn: Man kan inte städa varje minut

INRIKES. Råttbajs, smutsig köttkvarn och en fågel på charkdisken. Det är några brister miljökontoret hittat i livsmedelsbutiken Sindibad i Örebro. När SVT tittar närmare på verksamheten hittar vi misskötsel och anmärkningar som sträcker sig flera år tillbaka i tiden. – Det är problematiskt att det inte åtgärdas, säger Annelie Jönsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Sindibad i Örebro. Bild: Google maps

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat att det är vanligare att miljökontoret hittar brister i så kallade fristående butiker, alltså butiker som inte tillhör stora kedjor.

En livsmedelsbutik i Örebro kommun sticker ut senaste åren – nämligen Sindibad.

Miljönämnden har nu beslutat om ett så kallat löpande vite mot butiken, alltså att butiken måste betala ett bötesbelopp varje gång livsmedelsinspektörer hittar vissa återkommande brister som inte åtgärdats.

I samband med kontroller i december fick butiken anmärkningar bland annat för att det saknades information om köttets ursprung i charkdisken, att ytor där kött hanterades var bristfälligt rengjorda och att det fanns fågelspillning i lokalen – och minst en fågel nära oförpackat kött.

SVT åker till Sindibad och frågar ägaren Mohamad Al Yousef varför verksamheten får anmärkningar av miljökontoret gång på gång. – Jag har pratat med dem. Om jag har problem så säg till mig och jag fixar, men de gick direkt och bara lämnade böter. De är mycket hårda mot små butiker, svarar Mohamad.

Mohamad Al Yousef är formell ägare, men i lokalen finns även den tidigare ägaren. Det är en nära släkting till Mohamad och när SVT är på plats i butiken får vi intrycket att han fortfarande är inblandad i verksamheten. Mannen har tidigare drivit en grossistfirma i Örebro och fick 2019 också ett löpande vite.

Det var kopplat till ett förbud att släppa ut oförpackade livsmedel på marknaden eftersom lokalen firman använde hade stora problem med möss.

-Pettersson håller med butiksägaren Mohamad Al Yousef, ”Man kan inte städa varje minut”, men jag säljer inte livsmedel. För övrigt undrar jag varför inte butiken slås igen efter upprepade brister…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Mohamad Al Yousef dömd till tre år för korankravallerna

  1. Hur kan han dyka upp i Tingsrätten utan någon eller något flaggar för att han är efterlyst av polisen?

    Sedan kommer nästa fråga, varför bara tre år? Skalan för grovt blåljussabotaget inkluderar livstid så det är en förolämpning att det bara är tre år.
    Hade det varit en svensk så hade den antagligen blivit dömd för blåsljussabotage i fyra år.

    15
    1

Kommentera