Ryska spaningsplan värda miljarder nedskjutna

UKRAINA. Bloggen rapporterade tidigare idag om ett nedskjutna ryska spaningsplan och att det ukrainska luftvärnet har skjutit ner två av Rysslands mest ”ovanliga och värdefulla” plan, uppger källor inom den ukrainska försvarsmakten för RBC Ukraine. Nu förekommer uppgifter om att ryssarna själva skjutit ned planen.

A-50 och IL-22 (underst)

Ett av planen, ett A-50-radarplan, ska ha skjutits ner över Azovska sjön under söndagen. Enligt The Telegraph är planet värt omkring 247 miljoner pund, motsvarande 3,5 miljarder kronor. Det andra, ett Il-22-plan, ska ha skjutits ner vid Azovska sjöns kust senare samma dag, enligt RBC:s uppgifter.

Planen ifråga är inga stridsflygplan, utan snarare Rysslands ”ögon och öron på slagfältet”. De används för att avlyssna flygplan och sända radiosignaler för de ryska frontstyrkorna.

Forbes skriver att uppgifterna inte har kunnat verifierats, men att de – om de stämmer – innebär en tung förlust för Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ryska spaningsplan värda miljarder nedskjutna

  1. Kan återigen vara ett framgrupperat Patriotsystem som möjliggjort en fälla. Patriot är dock svårgrupperat, tar tid att flytta och iordningställa och här skulle man behöva gruppera nära ett frontavsnitt utan en flod som skydd. Kan också vara så att Ukraina har fått SAMP-T, det europeiska systemet, som är mkt modernare, lättare att gruppera dolt och mycket snabbare att omgruppera efter eldgivning (Försvarsmakten förordade anskaffning av SAMP-T istället för Patriotsystemet till Sverige när det begav sig). Men Ukraina kan också ha använt S-200 som de har sedan tidigare. Helt klart har Ukraina invaggat orchernas flyg i tron att det är säkert att spana längs aktuell rutt om och om och om igen… För att plötsligt slå till. När de flygande orcherna plötsligt blir belysta av målradar och i samma veva upptäcker att något är på väg mot dem i hiskelig hastighet.. Då är det redan Game over. Måste ha varit supertrist stämning ombord sista minuten..))

  2. Enligt uppgifter har Ukrainas underättelsetjänst GUR chef Budanov bekräftat till Howard Altman på The Warzone att Ukraina skjutit ner dem och förstört A-50 Mainstay samt skadat Il-22:an.

    28
    4
  3. Om dom nu är nerskjutna (ursökta mig men jag är skeptisk till alla nyheter om krig) så låter det mest troligt att det är ryssarna själva.

    Svårt att tänka mig att dom flyger inom räckvidden för ukrainskt luftförsvar.

    20
    1

Kommentera