Dömda ska betala mer för sin försvarare

BROTT & STRAFF. Fler personer som döms för brott ska stå för en större del av rättegångskostnaderna själva, enligt ett lagförslag som regeringen lägger fram på tisdag, rapporterar TV4 Nyheterna.

Justitie­minister Gunnar Strömmer Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Huvudregeln i dag är att den som döms för ett brott även ska betala för sin offentliga försvarare. Men det finns en lång rad undantag till detta, och ofta slipper den dömde betala alls för sin advokat.

Hur mycket en dömd skall betala baseras på vilken taxerad inkomst han eller hon har. År 2022 låg genomsnittssumman som dömda betalade för sin offentliga försvarare på omkring 5000 kronor.

En summa som regeringen tycker är för låg. Nu vill de att dömda i högre omfattning skall stå för sina rättegångskostnader. På tisdagen kommer regeringen lägga fram förslaget till riksdagen.

Att man utifrån sin ekonomiska förmåga, om man fälls för brottet, också skall vara med och ta en del av ansvaret kostnadsmässigt. Vi tycker det är rimligt att skärpa det ansvaret. Så man får betala ungefär dubbelt så mycket som man får göra i dag, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TV4 Nyheterna.

Lagen är tänkt att träda i kraft 1 mars nästa år.

-Pettersson tycker det är rimligt att de kriminella betalar en del eller hela rättegångskostnaderna. Problemet är att kriminella sällan redovisar sina inkomster.

De offentliga försvararna som normalt får 1845 kronor per timme i ersättning av staten är förstås kritiska. Timkostnadsnormen vid domstolar

Sedan tycker jag att många brott inte ens borde gå till domstol. Åklagaren borde kunna besluta om ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal, vilket innebär att det inte blir någon rättegång och denanklagade erkänner. Det görs vid vissa mindre allvarliga brott idag men borde utökas.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Dömda ska betala mer för sin försvarare

  1. Typiskt svenskt förslag! Meningslöst mot kriminella.

    Eftersom den dömde ändå inte har några pengar så får jag betala kalaset som vanligt.

    Nej, offentlig försvarare första och kanske andra gången någon blir dömd. Sen får det vara slut med den lyxen!

  2. Det bör vara baserat på hur ofta personen ifråga hamnar inför skranket.
    Första gången en person blir åtalad ska det vara som idag. En lägre kostnad om personen blir dömd.
    Andra och efterföljande gånger som personen hamnar i tingsrätten eller förvaltningsrätten så får den betala mer och mer av rättegångskostnaderna själv.

    Detta kommer att innebära att yrkeskriminella till slut får stå för sina egna försvarskostnader.

  3. Klart att det fungerar. Då blir det samhälls försvarare och inte den topp advokat drägget önskar. En helt annan prislista.

    15
  4. Tagen på bar gärning, behövs ingen rättegång, bara in direkt den tid som straffet/gärningen gäller.

    Som P-böter typ.

    33
    1
    • Bra förslag och vill brottslingen överklaga så får denne i förskott betala 100% av kostnaderna för det juridiska !

      18
    • Fungerar nog inte med dagens förmildrande attityd från samhället, möjligen kanske om brott straff reglerna med fotboja bryts så blir resultatet fängelse ovillkorligt med minst 3-4 år utan villkorlig frigivning 3/4 !!!!!

Kommentera